Senaste numretTidigare nummerPrenumereraÅterförsäljareButikMed hopp om bättringGästbokKungliga svenska stofilsällskapetDe populära skrivbordsunderläggenVox PopuliRedaktionLänkarNyhetsbyrån StupidoDagens jubilarTelegramStupidoarkivetVårt kära struntÖvriga artiklarI vimlet med Stupido och Kapten Stofil

Brev från läsekretsen 2004

Lägg gärna till er åsikt här.

De senaste inläggen, 2002–2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011


Är det fler än jag som har smakat Svagdrickan från Borns Bryggeri i Alfta? Prima vara, alla gånger. Finfin flaska på köpet.
Bastion Styrbiskop <Robert.Svensson.5651@student.uu.se>
Sverige - Thursday, December 30, 2004 at 11:36:48 (PST)
Är "Järnvägskaféet i Storuman" möjligen identiskt med det i telefonkatalogen förekommande Café Pannan? Faktiskt har jag en gång övernattat i ett hotell i denna lappländska metropol, men har endast diffusa minnen av min korta vistelse.
Även det småstadsarketypiska Mariefred har jag i unga år besökt ett par gånger, dock ej något kafé. Men Mariefred har ju fått sin släng av den litterära sleven; vem minns inte Kurt Tucholskys asylantvistelse vid Gripsholm (utsatt för en märklig filmatisering där ett skånskt herresäte vikarierat som slott, och sällskapet företog cykelutflykter i ett påfallande alpmässigt landskap), eller Judge Grosshandlarns intåg i Mega-Mariefred.
För att bidra med ett riktigt kafé, besökte jag ett sådant i Nässjö, nära järnvägsstationen, ca 1980. Redan då blev jag förvånad över att det var en kaffeservering i bokstavlig bemärkelse, komplett med servitris. Jag vet dock inte om kaféet finns kvar, eftersom jag inte kan lokalisera det på kartan. Kvittot verkar också ha förkommit.
A propos billiga kaféer annonserar Kafé Betel på Allmänna Vägen om kaffe för 5 kr, om jag minns rätt.

Civilingenjör P Johansson
Sverige - Thursday, December 30, 2004 at 03:38:00 (PST)
"Ester - vi är här nu!" är mycket minnesvärd och psykologiskt intressant. Får en att tänka på våldgästaren Serafim Svensson i Tintin. Men humorinslag minns man ju inte som låttitlar precis och jag blir dig tyvärr svaret skyldig vad gäller utgivningsår och revy... Men den är ju en klassiker hursomhelst! Apropå Yngve Gamlin så inredde han Karl Gerhards barhörna i Kråkslottet, Saltsjöbaden...
Bastion Styrbiskop <Robert.Svensson.5651@student.uu.se>
Sverige - Wednesday, December 29, 2004 at 10:22:46 (PST)
Nu över till avd. kärnfulla kraftuttryck. I någon gammal knäppupprevy (tror jag) finns en monolog med Martin Ljung. ML kommer på överraskningsbesök till en viss Ester, men Ester vägrar släppa in honom. ML bönar och ber, upprepar "Ester" med ett visst tonfall flera gånger. Det är visst något om smör och fett med i det hela. Bland annat förekommer repliken: "Smöret ister-Ester". Till slut blir ML förbannad och drämmer i: "Bannade fläskfia!!" Smaka på det, kära läsekrets. Det är enligt min mening svensk underhållnings mest kärnfulla kraftuttryck, åtminstone om vi håller oss till 1900-talet. Men - vad heter monologen? Finns den på grammofon eller CD? Känner någon annan stofil igen detta? Och vem har hittat på det? Povel Ramel ligger förstås nära till hands, men jag skulle våga en gissning på Yngve Gamlin, denne humorns mästare bakom kulisserna. (De yngre kanske minns honom bäst som balettmästaren Djagilev i Hasseåtages "Picassos äventyr".) Finns det någon bland läsarna eller på redaktionen som vet mer (och minns bättre)?
Sven Olsson <sven.b.olsson@bredband.net>
Sverige - Wednesday, December 29, 2004 at 09:33:53 (PST)
Undras om det är samma café i Mariefred som jag minns med glädje vid ett kort besök... lite äldre stil? Oregelbundet och småtrångt. Då jag nu ändå har en sakkunnig publik här på tråden: Är det Peter Himmelstrand som skrivit "Aj aj aj aj, då´e´ de´ nå´ vaj" för Anita Lindblom? Påminner starkt om "Lita inte på tjejer". Tack för ordet.
Bastion Styrbiskop <Robert.Svensson.5651@student.uu.se>
Sverige - Tuesday, December 28, 2004 at 07:07:41 (PST)
svara inte "urverk", göteborg i all vanära
evin rude <doktormartin@yahoo.com>
Sverige - Tuesday, December 28, 2004 at 06:23:48 (PST)
ho ho ho! hobbexkatalogen väckte stor munterhet. två kommentarer bara: det var esau som övergav sin förstfödslorätt till jakob (israel) via isak, inte abraham. den dära smältande klockan? vilket verk?
evin rude <doktormartin@yahoo.com>
Sverige - Tuesday, December 28, 2004 at 06:18:17 (PST)
Ehuru kanske inte direkt aktuellt, vill jag tipsa om järnvägskaféet i Storuman, där man åtminstone för tio år sedan kunde få sig en kopp kaffe för endast två kronor. Men det är ju möjligt att priserna stigit sedan dess... Ett annat bra kafé är Trekanten i Mariefred, där man kan (kunde? Ingenting är säkert i dessa tider...)finna en jukebox innehållande skivor med såväl Humprey Lyttleton som Plommons.
Joakim Lindengren
Sverige - Tuesday, December 28, 2004 at 00:05:53 (PST)
Herr n'Mats!
Tack för tipset om detta vilhelminska kafé, som till och med stoltserar med en egen webplats! Nu ska det sägas att jag, ehuru jag redan 1980 åkte tåg genom såväl Vilhelmina som Strömsund, den senare orten emedan tåget gjorde en avstickare från Ulriksfors, där för övrigt de så bekanta kaffekorgarna serverades från plattformen, genom en något mer nordlig motsvarighet till den rikskända "Beda i Hackås", vilket jag tyvärr i stor utsträckning försummade att fotografiskt dokumentera p. g. a. de ohemula priserna på fotografisk film, dess framkallning och kopiering, hade jag ej tillfälle att på närmare håll studera dessa säkert ytterst sevärda tätorter, vilket dock, inom parentes sagt, som den store läromästaren Hergé eftertryckligt bevisat, ju ej hindrar att man på ett övertygande sätt kan i text och bild skildra den lokala miljön med en utmärkt närvarokänsla, genom studier av National Geographic Magazine, Det Bästas Stora Världsatlas, Svenska Turistföreningens årsskrift m. fl. publikationer som torde återfinnas i varje välsorterad bokhylla, så utgör numera vanligtvis Mora-Noret den norra ändpunkten för mina resor, vilka på sistone mer har riktats i andra väderstreck, varför det är föga troligt att jag kommer att vara i tillfälle att på ort och ställe uppleva denna kulinariska sevärdhet.

Civilingenjör P Johansson
Sverige - Monday, December 27, 2004 at 14:09:42 (PST)
n´Mats nämner Stenmans i "Villemiiina". Ett modernistiskt utropstecken i min barndom i södra Lappmarken! Vanligtvis gillar jag ju s.k. surfunkis med det kaféet hade snits vill jag minnas...
Bastion Styrbiskop <Robert.Svensson.5651@student.uu.se>
Sverige - Monday, December 27, 2004 at 07:31:19 (PST)
I dessa tider av ständig förändringar och in till idioti gränsande förenkligar efterlyses det i detta forum allehanda saknade fenomen. Så vill jag ävenledes stämma in i kören och efterlyser härmed något så simpelt som radbrytningar. De verkar lysa med sin frånvaro här i forumet som i övrigt bereder sådan njutning för läsaren. Således! Ge programerraren en spark i arschlet och se till att radbrytningarna återkommer!
Jonas Myrenås, f.d. Amanuens <jonas@garbanzo.se>
Sverige - Monday, December 27, 2004 at 06:43:17 (PST)
Tack för svaret. Märk väl att jag aldrig ifrågasatt Er sakkunskap eller lokalkännedom. Snarare är min egen begreppsförmåga begränsad, då jag aldrig besökt MC-klubben. Jag är dock beredd att betala mer för fler rutor Strömsund. Någonstans kring 39.75 går nog min gräns. Hur många rutor Strömsund blir det då? Ska jag betala mer än så får det nog vara lite Dorotea med också. Eller Stenmans konditori i Vilhelmina, på tal om riktiga kaféer. Där har ni ett, Hr Civilingenjör!
n'Mats <mats_k@hem.utfors.se>
Sverige - Monday, December 27, 2004 at 06:17:23 (PST)
Kära n'Mats, jag har besökt Strömsund många gånger genom åren, och är därmed ganska förtrogen med denna trevliga stad. I somras tog jag till yttermera ett stort antal foton till underlag för min serie. Men då p.g.a. begränsningar i tid och utrymme; (då jag inte får betalt för serierna i Kapten Stofil kan jag inte lägga ner heltidsarbete på dem och då vi ej har råd att trycka en tjockare tidning får jag inte plats med hur långa serier som helst) blev jag tvungen att inskränka mitt mitt bakgrundstecknande en smula. Dock vill jag påpeka att jag faktiskt förutom Grand Hotel skildrat MC-stugan både ut- och inifrån, samt ett flertal panoraman av Kronkilen med vidhängande fjällvärld.
Joakim Lindengren
Sverige - Monday, December 27, 2004 at 01:52:44 (PST)
K Affe och Jimmy Tack för den utmärkta sammanställningarna om stockholmska och salanesiska kaféer. Tyvärr besöker jag ytterst sällan numera den svenska huvudstaden, till förmån för den mer närbelägna huvudstaden Köpenhamn, och än mindre den mer lokala metropolen Sala (även om den senare orten lär hysa ett intressant järnvägsmusealt objekt), men ska givetvis taga med mig informationen om det skulle bli aktuellt. Göteborg har utvecklats till ett veritabelt Klondyke vad gäller kaféer, som börjar bli lika vanliga som pizzerior även i mitt kvarter. Någon förklädesförsedd servitris som erbjuder påtår kan man tyvärr ej räkna med att finna på dessa inrättningar. Vad gör näringsministern åt detta? Kanske någon av detta forums läsare skulle kunna ge råd om var ett äkta kafé kan tänkas finnas i dessa dagar?
Civilingenjör P Johansson
Sverige - Thursday, December 23, 2004 at 04:38:18 (PST)
För en äkta stofil är fatet en nödvändighet då det är från just detta som man dricker sitt kaffe! Inte enbart för att förhindra ett förvisso onödigt slitage på borden.
Jimmy
Sverige - Wednesday, December 22, 2004 at 10:04:46 (PST)
Har just läst senaste numret med dramatik i Strömsund. Har av säker källa (David) fått veta att JL varit i nämnda trakter och gjort grundlig research. Glädjer mig åt den fina teckningen med Grand Hotel, men saknar i övrigt lokalfärg. Strömsund är vissserligen landets till ytan sjätte största kommun, så jag förstår om Hr Lindegren inte sett allt. Men nog är väl centralorten tillräckligt sunkig för att väcka mer skaparglädje än en ynka (om än snajdig) teckning? Fast kanske vill inte JL bidra till en turistboom och överexploatering, kanske är försummelsen avsiktlig?
n'Mats <mats_k@hem.utfors.se>
Sverige - Wednesday, December 22, 2004 at 05:50:46 (PST)
Kaffetåren är den bästa, städse intagen i hemmets lugna vrå. Vågar man sig i denna bistra värld ut på stadens gator och torg är det av vikt att finna en servering där kaffet just SERVERAS. Vad detta innebär torde ha fallit i glömska hos den av allt att döma degenererade allmogen. Servering=upphällt och framburet, givietvis i kopp med fat, det senare nödvändigt för att placera sked, extra sockerbit samt att förhindra slitage på bordet. I huvudstaden är Café Valand på Surbrunnsgatan att rekommendera, på Götgatan finns en servering i backen samt Östra stations klassiska jugendrestaurant. Med hopp om bättring, låt dem aldrig sätta sig på er, värna om god kvalitet!
K Affe
Sverige - Wednesday, December 22, 2004 at 05:06:13 (PST)
En eloge till Henrik! Stå på dig och låt oss gå samman i denna David mot Goliat-kamp!
Jimmy
Sverige - Tuesday, December 21, 2004 at 12:48:01 (PST)
Nadanstående är ett utdrag ur en brevväxling jag haft med Carlsbergs marknadsavdelning och sedermera marknadsdirektör och -chef.

Till den det berör,
Jag har efter många dagars letande förstått att ni har tagit bort Apotekarnes julmust på 33 cl glasflaska från ert sortiment. Jag saknar ord för detta ingrepp men ska ändå försöka uttrycka mitt missnöje. Varje jul jag firat har det funnits Apotekarnes julmust på julbordet, men inte i år. Det är inget alternativ att ställa fram en 1,5 liters, 50cl eller någon PET-flaska överhuvudtaget på julbordet. De hör inte dit. Det skulle vara som att byta ut julskinkan mot burkskinka. Det är helt oacceptabelt. Det vore skandal. Det är skandal! Alla jag känner har därför valt andra märken som Spendrups eller Kopparbergs, som för övrigt smakar skit, men som trots allt har kvar musten på glasflaska. Ni måste förstå att en svensk jul inte är komplett utan Apotekares julmust på glasflaska. Jag citerar från er hemsida. "Must hör till det svenskaste som finns och idag kan man knappast tänka sig ett svenskt julbord utan must". Ni har helt rätt förutom de ack så viktiga tilläggen att: a) för de flesta handlar det om just Apotekarnes julmust, och b) det gäller julmust på glasflaska och inget annat. Som det är nu känns det som om Coca-colas intensiva marknadsföring i kombination med er katastrofala PET-satsning riskerar att upplösa en av julens grundfundament. Detta är något mycket tragiskt. Jag ber er därför: ge oss tillbaka vår gamla must. Ge oss åter den svenska julen! Med besvikna hälsningar från en trogen mustdrickare.
________________________________________
From: Lennmark Kristina [mailto:Kristina.Lennmark@carlsberg.se]
Sent: den 21 december 2004 07:33
To: Henrik Berglund
Subject: RE: Musten!
Hej och tack för mail, Ja, det stämmer att vi from i år inte producerar Julmust på 33 cl glasflaska. Orsaken till det är att det är en artikel som vi har haft mycket svårt att få lönsamhet på. Det är alltid tråkigt att behöva ta beslut om att lägga ned artiklar som man vet är uppskattade, men vi måste givetvis se affärsmässigt på det. Jag hoppas att ni trots detta fortsätter att dricka vår goda Julmust på de andra förpackningarna. Vi får se till påsk, man vet aldrig. Med vänlig hälsning Carlsberg Sverige AB Konsumentservice
________________________________________
From: Henrik Berglund
Sent: den 20 december 2004 15:50
To: Lennmark Kristina
Subject: RE: Musten!
Hej, Tack för det snabba svaret. Jag älskar er must. Därför hoppas jag att ni kan ta (till er) nedanstående på bästa sätt. Det känns en smula ledsamt att ni har en så pass begränsad syn på ert uppdrag; jag skulle önska att Svenska (även danskägda) företag tog ett aningen större grepp i frågor som griper in i människors liv och som rör andra ställen än just plånboken. Mustens vara är för många svenskar just en sådan fråga och ett samhälle där fler och fler av våra käraste traditioner och mest älskade institutioner förvaltas av vinstdrivande företag kan denna fråga inte ignoreras. Jag inser dock att dagens kvartalskapitalister kan ha svårt att ta till sig bredden i det samhällsansvar som faktiskt måste tas av våra företag (vilka andra kan ta det?). Därför skall jag göra ett försök att argumentera med den logik jag tror ni förstår på det språk jag tror ni talar - Profitens. Julmust står som ni vet för ca 10% av all läskförsäljning i Sverige, trots den begränsade försäljningsperioden. Coca-cola, som i stora delar av världen lyckats annektera julen, känner i vart fall till det och försöker sedan många år med alla medel bryta ned svenskarnas musttradition eller rättare sagt byta ut ” det svenskaste som finns” mot sitt eget varumärke. Detta sker som vi alla vet inte bara med intensiv direktreklam i TV, radio mm utan även genom produktplacering i en mängd tv-serier, julfilmer mm. Vi som växt upp med must och tjeckiska leranimationer klarar oss nog men för dagens ungdomar som matats med Hollywood och reklam är det förmodligen annorlunda. Människor är trots allt oerhört föränderliga och det är farligt att överskatta traditioners tyngd (vilken svensk kunde t.ex. tänka sig att titta på extreme-makeover för några år sedan). Att i detta läge ta kortsiktiga beslut baserat på nuvarande lönsamhet känns en smula ogenomtänkt: riskerna med ert nya sortiment är mångdubbelt högre än de potentiella vinsterna. Om ni lyckas kan ni som bäst hoppas på något högre marginaler i er nuvarande mustproduktion. Samtidigt spelar ni Coca-cola rakt i händerna då de håller en konsekvent linje, redan har en stark produkt i ett format som de flesta är bekväma med. Förutom förlust i Coca-cola/Must-kampen riskerar ni även att andra musttillverkare som behåller glasflaskan kapar åt sig allt större marknadsandelar. Har ni tittat på hur det ser ut på svenska julbord eller hur svenska folket dricker läsk under julhelgerna? Om inte gör det. Jag misstänker att sättet man dricker läsk och då främst must under jul och andra storhelger skiljer från det vanliga drickandet. Det handlar inte bara om hur fula PET-flaskor är och hur illa de gör sig på julborden. Många familjer har flera backar med läsk stående i tvättstugan eller garaget och barnen vet att just på jul får man gå och hämta en till flaska must, och en till, och en till. Julen är att paradis och musten dess nektar. Det är långtifrån samma sak att fylla på ur en öppnad PET-flaska, den är inte lika rolig och magisk som den kalla, klingande glasflaskan man springer och hämtar ur backen eller kylskåpet. I dagens värld av immateriella värden är det sällan vist att stirra sig blind på produktionsmarginaler. Snarare finns de stora och långsiktiga vinsterna i starka varumärken och invanda beteendemönster kring vilka nya produkter och vinstmöjligheter kan skapas. Tror ni verkligen att ni kommer att vinna must-kampen genom ett hårt kostnadsfokus är jag rädd att ni ligger illa till. Mvh /Henrik
________________________________________
From: Lennmark Kristina [mailto:Kristina.Lennmark@carlsberg.se]
Sent: den 21 december 2004 07:33
To: Henrik Berglund
Subject: RE: Musten!
hej igen
Mycket intressant läsning. Jag sänder det vidare till ledningen i företaget. Med vänlig hälsning Carlsberg Sverige AB Konsumentservice
________________________________________
From: Strömbom Eva [mailto:Eva.Strombom@carlsberg.se]
Sent: den 21 december 2004 16:17
To: Henrik Berglund
Cc: Forser Niklas
Subject: Ang. den aktuella mustskandalen
Hej Henrik,
Tack för ditt engagemang i Apotekarnes Julmust. Vi har tagit ett beslut att sluta med tillverkning av läskedryck i back, i det ingår även Apotekarnes Julmust. Anledningen är att vi under många års tid haft en mycket dålig lönsamhet på back-läsken, eftersom den av handeln varit mycket av en lockvara och därmed varit extremt prispressad. Den stora mängden must som säljs just under julen på back har också gjort att vi måste lagra glasflaskor hela året för att kunna tillverka i tillräcklig mängd fram emot jul, vilket gjort produkten mycket dyr i förhållande till det som vi fått betalt av svensk handel. Samtidigt så ser vi hur andelen av läskförsäljningen på back minskar mycket dramatiskt de senaste 2 åren, konsumenten föredrar i högre och högre utsträckning att köpa sin läsk i PET-flaskor - så även för Julmust. Vi tillverkar idag en mindre mängd Apotekarnes julmust på returglas för våra restaurang kunder som har svårt att hantera PET-flaskor i sin verksamhet, så ute på restaurang finns produkten fortfarande kvar. Vi har inga planer i dagsläget att återuppta försäljningen av Apotekarnes Julmust på glasflaska till svensk dagligvaruhandel och hoppas att du skall finna något bra sätt att trots allt njuta av Apotekarnes till julbordet (jag håller med dig om att det är den absolut godaste musten). Vänliga hälsningar Eva Strömbom, Marknadschef, Carlsberg Sverige

Henrik Berglund
Sverige - Tuesday, December 21, 2004 at 09:17:43 (PST)
Tänkte bara tipsa om att Milos Forman's "En Blondins Kärleksaffär" går på TV 2 imorgon 22:30. Verkar vara en alldeles utmärkt film, som jag visserligen ännu ej sett själv. Tjoflöjt! (Kände bara för att säga det, ja, det bara liksom flög ur mig. Mystiskt.)
Lukas
Sverige - Monday, December 20, 2004 at 13:39:18 (PST)
Angående den pågående kafédebatten så kan jag tipsa om ett fagert litet fik i den sköna småstaden Sala. Fiket i fråga heter Ångbageriet och har anaor från en sedan länge svunnen tid då fikandet gick till på de civiliserade vis som tidigare skribenter lovordat. Någon kanske såg programserien på televisionen tidigare i år som handlade om olika ortsnamn. I detta så gjorde de ett besök på nämnda fik och konstaterade att tiden stått still på Ångbageriet sedan 50-talet. Sedan kan jag glädja Kapten Stofils tecknare genom att förtälja att förbudet inte kommer att gälla förrän i juli så ännu finns det tid att röka pipan offentligt. Jimmy
Jimmy
USA - Monday, December 20, 2004 at 00:49:36 (PST)
Julnumret av Kapten Stofil är i skrivande stund på väg ut till prenumeranter och distributörer. Vad gäller den degenererade kafékulturen kan jag däremot inte göra mycket. Men jag har hört ryktas att det från årsskiftet kommer att bli rökförbud på alla restauranger, kaféer, barer och liknande ställen, och då kommer det ju inte längre finnas någon anledning att besöka dylika inrättningar. Jag kokar mitt kaffe och tänder min pipa i hemmets trevna vrå istället, det blir ju dessutom billigare.
Joakim Lindengren
Sverige - Sunday, December 19, 2004 at 23:43:00 (PST)
Jag, och många med mig, har numera svårt att intaga sitt kaffe på ett civiliserat sätt! På den gamla goda tiden, under Hylands glansdagar, serverades kaffet på kaffeer vid namn Märtas Konditori, Barbros Kafe och liknande. En dam i blommigt förkläde serverade den kokta eller senare bryggda drycken i kopp, tillbehör socker och mjölk alternativt grädde. Man satt vid ett bord med en rutig duk, och koppen stod självklart på ett fat. Småkakor och kanel- eller kardemummabullar erbjöds till, självklart hembakade! I dagens Sverige är motsvarande inrätttningar namngivna med nåt obegrepligt ”klatschigt” från Förenta Staterna. Ungdomar i tee-skjortor serverar nån så kallad ”expresso” eller en kopp ”uchino”. Det kan nog gå an i Milano, men baske mig inte i Tranås! Blasket serveras dessutom i muggar stora som Höganäs-krus eller i dricksglas! Småkakorna är har blivit stora som handflator och ligger prydligt införpackade i plastic, fullproppade med konserveringsmedel och ”E”-kemikalier. Vi äldre minns den tid då man sjönk ner på pinnstolen för att avnjuta kaffetåren under anständiga former, men den är sedan länge förbi!
I Vredesmod! <hjalmdahl@spray.se>
Sverige - Sunday, December 19, 2004 at 07:16:49 (PST)
Blir det något julnummer av Kapten Stofil i år? Det skulle vara trevligt med lite ståndsmässig läsning till svagdrickan och den rikligt senapsbestrukna skinksmörgåsen. Annars får det väl, som så många gånger förut, bli Wodehouse, Wilde och Waugh. Inte fy skam det heller.
Erik
Sverige - Friday, December 17, 2004 at 08:46:04 (PST)
Jag kan glädja eder alla med att Sverige tog två medaljer i det nyligen avslutade Europamästerskapen i Curling. Damerna tog guldet medan herrarna fick nöja sig med en silvermedalj! Jag föreslår ett fyrfaldigt leve för denna bragd. De leve hurra, hurra, hurra, hurra!
Jimmy
Sverige - Monday, December 13, 2004 at 03:34:21 (PST)
Svar till Morosus Kristoffersson: Det gläder mig oerhört att du lade märke till Jesus-statyetten från A Clockwork Orange. Alltsomoftast grips jag av tvivel på vad jag håller på med; sitta och fylla serierutor med diverse detaljer och referenser som väl ändå ingen uppskattar. Men tydligen finns det uppmärksamma läsare ute i stugorna, och vetskapen av detta är en nog så god kompensation för utebliven pekuniär framgång. Tack för det!
Joakim Lindengren
Sverige - Wednesday, December 08, 2004 at 23:35:21 (PST)
Hej Bastion Styrbiskop! Angående Karl Gerhard och bröderna Marx: jag tror att jag bäst kan svara på din fråga genom att citera Stig Ahlgren i boken Den okände Karl Gerhard: "Tja-reaktionen på den surrealistiska crazyhumorn föregriper den lindriga förtjusningen i dess svenska avläggare, ännu ofödd: Knäppupp. En humorns generationsklyfta. Karl Gerhards senare, i dagboken dokumenterade, uppskattning av Martin Ljungs komiska begåvning och Povel Ramels musikaliska genialitet motsäger inte att genren förblev honom främmande." Man kan tillägga att Gerhard hann samarbeta med Knäppupp, Hasse & Tage och t o m Skäggen, att han trivdes i deras sällskap, men att han i sin konst förblev opåverkad av dem.
Martin Kristenson
Sverige - Wednesday, December 08, 2004 at 00:39:25 (PST)
Är det inte på tiden att vi uppmärksammar och ger vår erkänsla till en folkgrupp satt på undantag, nämligen de rökande radiomännen? Jag har nämligen som en liten hobby att försöka lista ut vilka som hänger sig åt Greve Gilbert Hamiltons blandning/Geezer Mixture med mera frestelser mellan "nyhets-slottarna" på Radiotjänst. Listan ser än så länge ut så här: 1. Reinhard Krause (nyhetsuppläsare) 2. Stefan Wermelin ( blytung rock- och svängmusiksnubbe ) 3. En herr Möller vid väderlekstjänsten av skånsk härkomst (?) Tacksam för flera namn.
Bastion Styrbiskop <Robert.Svensson.5651@student.uu.se>
Sverige - Tuesday, December 07, 2004 at 10:04:11 (PST)
Jag har just läst klart David Nessles roman Döda fallet och jag kan bara applådera! Välskriven, spännande och rolig. Dessutom ett verk som klarar av att stå på egna ben och har ett eget existensberättigande, och inte bara som pastisch på gamla deckare. Rekommenderas till alla Stofiler, deckar-älskare och bokslukare!
Daniel
Sverige - Tuesday, December 07, 2004 at 09:49:23 (PST)
Kapten Stofil talar en rikssvenska som emellanåt uppvisar spår av västsvenskt idiom, och dessutom innehåller spridda glosor ur värmländskan.
Joakim Lindengren
Sverige - Monday, December 06, 2004 at 00:29:43 (PST)
En fråga har länge gnagt inuti mitt huvud (iklädd keps av märke AB Oscar Wigén). Vilket folkmål anser sig Kapten Stofil tala? Söderberg och Honken talar ju en sjungande västgötsk dialekt (t.ex. ordet "ror" inlett med tungrots-R och avslutande med tungspetsdito). Vad gäller Kaptenen är detta mer dunkelt. Texten i albumen låter antyda att han i likhet med Lennart Hyland och John Pohlman eftersträvar rikssvenska, men detta är endast spekulationer, kanske göteborgska eller en mildare västgötska är svaret? Joakim, upplys undetecknad och rädda min nattsömn!
Disponenten <hjalmdahl@spray.se>
Sverige - Sunday, December 05, 2004 at 07:15:32 (PST)
Undertecknad junker blev mäkta förvånad, närsom han kastade båda sina skumma getögon ner på sidan 5 i Kapten Stofil nr 1/99, bara för att där upptäcka ännu ett stulet föremål av populärkulturellt intresse att bevara, utöver det par kalsonger, till ryktet tillhörande Black Sabbaths basist Geezer Butler, som avhandlas i samma serieäventyr. I gubben Söderbergs antikvitetsaffär står nämligen till allmän beskådan en rad jesusavbildningar utförandes travoltaliknande diskodansövningar av högst modernt, okristligt snitt, såsom de också gjorde i en scen ur Stanley Kubricks film A Clockwork Orange från 1971. Hur dessa figuriner har hamnat i gubben Söderbergs samlade konstskatt förtäljes icke av historien, men förtjänar kanske att avhandlas i framtida nummer av denna för ungdomen synnerligen förebildliga kulturtidsskrift.
Vart har förresten Hedersninjan tagit vägen? Är han icke längre god nog junker för framtidens stofila övningar?

Morosus Kristoffersson <mosskasar@yahoo.se>
Sverige - Saturday, December 04, 2004 at 08:14:36 (PST)
Står Karl Gerhard-forskningen vid ett genombrott eller ett tvärstopp? Vi är många som har förbryllats av Kuplettkungens lakoniska "Tja..." i dagboken efter en betittad Bröderna Marxfilm, se jubilar 11 december. Gillade han inte bröderna överhuvudtaget eller tyckte han att dom tappat stilen? Var han för frankofil och Maurice Cheavaliersk för att ta in den sk "crazyn" med hull och hår? Men Grouchos ordvrängerier borde väl falla på den Jonssonska läppen? Frågor, frågor som håller oss vakna om nätterna...
Bastion Styrbiskop <Robert.Svensson.5651@student.uu.se>
Sverige - Friday, December 03, 2004 at 08:22:20 (PST)
Jo se pimpling kan väl i högsta grad vara en publiksport. Jag drar mig till minnes betydande åskådarmassor på Stamsjöns is (bifurkation till Ångermanälven) där Åsele-Nappet gick av stapeln en vacker marsdag på 60-talet. Ett sorts stående och sittande Vasalopp, om en något frivol parallell tillåts i ett förnämligt forum som detta. Nu blev jag plötsligt sugen på en kokt med papper.
Bastion Styrbiskop <Robert.Svensson.5651@student.uu.se>
Sverige - Thursday, December 02, 2004 at 10:16:17 (PST)
Vad det anbelagar issporter vill jag nog gärna framhäva isracingen som en hedervärd invandrare (den är mig veterligen den enda sporten sprungen ur Sibirien som vunnit internationell spridning). Andra trevliga sysselsättningar är ju förstås pimpling, men det räknas kanske inte som publiksport...
Jonas Myrenås <jonas@garbanzo.se>
Sverige - Thursday, December 02, 2004 at 04:02:23 (PST)
Inte är det underligt att Pommacen är utrotningshotad när den är utsatt för ett veritabelt handelsembargo av kvarterets samtliga handelsbodar, samtidigt som såväl Champis som Trocadero finnes lagerförda. Skandal! Rikskommissionen för ekonomisk försvarsberedskap måste agera!
Civilingenjör P Johansson
Sverige - Wednesday, December 01, 2004 at 13:56:02 (PST)
Hej! Bild på Felix Alvo finns i Som om inget hade hänt - Povel Ramels livstycken del 2 (Stockholm : Norstedt, 1999; Värnamo : Fälth & Hässler).
Martin Kristenson
Sverige - Wednesday, December 01, 2004 at 03:35:39 (PST)
Bandysporten befinner sig tyvärr numera på ett sluttande plan i och med att det lackröda nystanet inte är ett garnnystan längre utan gjutet i massproducerad polyvinylklorid. Någon murvel på en av våra större tidningsdrakar med säte i "köööngliga huvudstaden" liknade en gång bandy vid "ett sånt där lite rockigare dansband" och där hade pressens representant för en gångs skull rätt. Men trevliga vintersporter förutom curling som man kan "heja" på efterlyses härmed bland den bildade och initierade läsekretsen. En annan sak - var hittar man en bild på Felix Alvo?
Bastion Styrbiskop <Robert.Svensson.5651@student.uu.se>
Sverige - Wednesday, December 01, 2004 at 03:12:43 (PST)
Förvisso är bandy en ärofylld vintersport men knappast heller en vinterns höjdpunkt på det fysiska området. Den ohotade förstaplatsen innehas självfallet av den eviga gentlemannasporten Curling! En ädel sport med enormt gamla anor som innefattar både fysisk och mental kraft
Jimmy
Sverige - Tuesday, November 30, 2004 at 12:16:17 (PST)
Har Ni märkt hur försåtligt man försöker få det att framstå som att den så kallade "Ice-hockeyn" skulle vara vintersporten nr 1 i Sverige? Man har till och med, sägs det, byggt en Globe-arena ( hjälp mig med uttalet någon ! ) för att förevisa eländet. För det svenska kynnet har vi ju redan den kongeniala bandyn. Vem är det som försöker hitta på nya sporter hela tiden?
Sven Gunnar Robert <Robert.Svensson.5651@student.uu.se>
Sverige - Tuesday, November 30, 2004 at 07:40:10 (PST)
Musten blir ju gärna ett kraftfull virke så här i vinterkvällarna, något att bygga upp groggen med. För övrig undrar säkeret många med mig när Radio Viking - sänder från Ekerö i Stockholmstrakten på 101,4 MHz - blir rikstäckande. Jingeln: "Viking, viking, radion med vuxen smak! Viking, viking, god musik från golv till tak, hundraett och fyra finns, med musiken du helst minns, Viking, viking, radion med vuxen smak!". Mycket dragspel, årgångsjazz, Anita Lindblom, Rockande samne mm. God kvalitetsunderhållning utlovas, musik under arbetet!
Bo Öh
Sverige - Monday, November 29, 2004 at 04:27:59 (PST)
Snö i dag igen. Då finns det inget annat val än att gå i ide. Hembiträdet har bäddat rent, det finns tillräckligt med kol för att hålla värmen hela vintern och jag har just avslutat en delikat och näringsrik måltid av kolossalformat. Ett glas Chablis med en rejäl skvätt laudanum, sedan skall jag sova åtminstone till påsk. En god jul och ett gott nytt år önskar jag er alla.
Artur Wirigs
Sverige - Sunday, November 28, 2004 at 02:40:33 (PST)
Det finns ingen anledning till oro i fallet Champis: Den tillverkas och har inte varit nedläggningshotad. Kan dock komma med lite sorgligare nyheter vad gäller den danska Jolly Cola - denna förträffliga och prestigefyllda dryck hamnade i ett varumärkesbråk och en försäljningskarusell som gjort den till ett budgetmärke hos en dansk lågpriskedja. Någon i läsekretsen kan säkert fylla på med detaljer. Fast det är klar, man ska aldrig säga aldrig vad gäller drycker: Plötsligt tog ju Carlsberg åter upp ölmärket Lyckholms utan att någon egenligen förstår varför.
Hr. diversemånglare Magnus Bark
Sverige - Wednesday, November 17, 2004 at 07:02:53 (PST)
Goddag! Vill först påpeka att eder Stofiltidning är ytterligt innehållsrik och väkomponerad. Den rör, och har rört mig, djupt i min själ. Främst ville jag dock tipsa om ett interernetradioprogram (ett sånt där nytt påfund) som säkerligen faller er i smaken: http://www.wfmu.org/playlists/AP. Här spelas gamla 78-varvare och dylikt för full rulle. MVH, Lukas
Lukas <kingkongsbrother@hotmail.com>
Sverige - Wednesday, November 17, 2004 at 03:53:56 (PST)
Intressant, denna debatt. Men hur står det till med Jolly Cola, Fors Cola och Vårby Cola (den systnämnda naturligtvis i version "vit"; d.v.s. ofärgad men ändå med colasmak.)? Cuba Cola såg jag senast förra veckan på Bockhornets livs i Masthugget, och det innebär ju att ingen behöver sukta förgäves efter en klassisk olloncocktail som "Beyaz & Cuba Cola". Och Champis, finns den kvar?
Joakim Lindengren
Sverige - Wednesday, November 17, 2004 at 00:04:42 (PST)
Pommacen förtjänar ett långt bättre öde än att tappas och saluföras på vedervärdig PET-flaska. Vad kommer härnäst? Rödvin i plastpåse? Snus i plastdosa? Jag förfäras!
Kristoffer Andergrim <kristoffer-AT-theblacklodge.org>
Sverige - Tuesday, November 16, 2004 at 01:29:46 (PST)
Roligt att pommacen blir kvar. Men jag visste inte att även Grappo och Trocadero var nedläggningshotade? Så här står det på bryggeriets hemsida: "Beslutet om att upphöra med tillverkning och försäljning av två andra svenska läskklassiker – Grappo och Trocadero - ändras också och dessa kommer så snart som möjligt att tillhandahållas i PET-förpackning."
daniel
Sverige - Friday, November 12, 2004 at 07:36:30 (PST)
De senaste nyheterna låter hälsa att Carlsberg nu har slagit till reträtt och beslutat sig för att låta Pommac vara kvar, efter att ha kontaktats av otaliga stofiler i alla åldrar. Seger! Hurrarop! Hattar kastas upp i luften! Låt oss i sann stofil anda fira kommande helgdagskväll i timmerkojan med en glas av den fatlagrade ärkedrycken, förnöjda över att framtiden åter visat sig tillhöra det förflutna!
Hans M. Eklöf
Sverige - Friday, November 12, 2004 at 05:35:33 (PST)
Julmusten åter - Varning för Coca Cola! Vill bara uppmärksamma samtliga om att detta med coca colas infiltrering av julmusten ingalunda är första gången! Ännu på 1980-talet fanns i Finland en cola-dryck vid namn: Rally (Hartwall) som vida överskred coca colas egen dryck i smaksensation. Då coca cola insåg sig besegrade i Finland av denna godare dryck, köpte man helt sonika upp Hartwall (tillverkaren) och lade omedelbart ner Rally, som sedan dess har saknats under tystnad av en åldrande majoritet. De yngre är ju dessvärre helt ovetande om att det en gång fanns en coladryck som var mycket godare (säkerligen även hälsosammare!) än Coca Cola.
Johan Lindvall <jahniz@hotmail.com>
Sverige - Friday, November 12, 2004 at 04:31:30 (PST)
Frågan om huruvida det sötade imperiets mustförsök bör drickas eller inte är delikat, gissningsvis mer så än drycken i sig. Å ena sidan är det givetvis absurt att stöda ett företag som så blatant kämpat mot den dryck de nu själva ska marknadsföra. Å andra sidan - är icke Coca Cola världens äldsta nu existerande läskedrycksföretag? Är icke heller deras julmust beredd av samma essens som alla andra använt sedan mustens begynnelse? Om detta företag skulle återuppväcka Pommac, hur böra vi då reagera? Frågorna är tankeväckande. Men nej, trots allt måste dessa bedrägliga argument betraktas som akademiska - om så komponenterna funnits i alla dagar så är produkten av dem en nymodighet, och imperiet ifråga har utan tvekan straffat ut sig såsom kappvändare: även om deras nuvarande riktning kan framstå som berömvärd så veta vi alla att de icke skulle tänka två gånger innan de vände sig och högg oss i ryggen. Så nej, min kommentar skall ses som en lätt, möjligen opassande, humoristisk "slutknorr". Min juldryck kommer att bestå av samma överjästa och uråldriga typ av maltdryck som alla år, dessutom tillredd i det mest konservativa av alla länder, nämligen Storbritannien.
Hans M. Eklöf
Sverige - Thursday, November 11, 2004 at 12:52:39 (PST)
Varför finns inte den eminente superhjälten Senilo som skrivbordsunderlägg?
Jonas <strit@sverige.nu>
Sverige - Thursday, November 11, 2004 at 04:35:45 (PST)
Hans M Eklöf talar här nedan som om han när stunden kommer skall prova den amerikanska varianten av allas våran must. Jag hoppas innerligt att detta är en missuppfattning från min sida annars vore han icke en sann stofil. Vi strävar trots allt bakåt och icke tvärtom!
Jimmy
Sverige - Thursday, November 11, 2004 at 03:48:28 (PST)
Fan-ta Coca Cola och deras övriga produkter. Köp något gott istället.
Apotekarn
Sverige - Thursday, November 11, 2004 at 03:20:20 (PST)
Pommac, Pommac. Vardan detta öde? "Är det till att vilja ha lite mer Pommac?" Ska man som skötsam samhällsmedborgare aldrig mer få uttala dessa ord? Drycker från Staterna, såsom Coca-Cola, tycks intressera ungdomen mer än Pommac. Det måste vara den här dunkadunkans fel. Ungdomen tar skada. Nej, en trivsam reklamkampanj för Pommac skulle göra susen. Arrangera någon dragspelskung att komponera en Pommacsvisa, så ska nog saken klaras av. Tack för ordet.
Rebecka
Sverige - Wednesday, November 10, 2004 at 11:30:55 (PST)
Vad gäller läskeblaskimperiet Coca-Cola och deras gemena krigföring mot de svenske och julmusten så tycks de på senare tid ha slagit reträtt; jag uppsnappade för en tid sedan en nyhet om att sagda företag till kommande jul kommer att lansera en egen julmust, baserad på samma essens som alla på marknaden förekommande muster. Vi måste se detta som en seger. Hur denna must kommer smaka i praktiken är dock, som tidigare påpekats i tråden, någonting som vi knappast kan uttala oss om förrän till julen nästa år.
Hans M. Eklöf
Sverige - Wednesday, November 10, 2004 at 09:53:32 (PST)
Rädda Pommac! Nu ska Carlsberg lägga ner tillverkningen av drycken Pommac. Stor skandal! Protestera på: http://www.raddapommac.se/
Peeter Fredlund <peeter.fredlund@fhi.se>
Sverige - Tuesday, November 09, 2004 at 06:00:49 (PST)
Jojo. Fundersam fröken vars inlägg kom den ärade församlingen till del redan i september har undertecknad läst först nu när man motvilligt bekantat sig med datamaskinens och cyberkommunikationens finesser. Att det finns kvinnliga stofiler kan hon skriva upp! Det är just jämt vad det gör det. Förresten har herrskapet då rakt glömt bort enbärsdrickan och svagdrickan som vida överträffar julmusten.
AgataArg <agataarg@hotmail.com>
Sverige - Sunday, November 07, 2004 at 09:53:59 (PST)
Jag vill tipsa alla läsk-stofiler om Vasa bryggeri som har som "specialitet" att återuppliva gamla utdöda läskorter.
Daniel
Sverige - Sunday, November 07, 2004 at 09:25:46 (PST)
Solo finns väl i Norge fortfarande?
Daniel
Sverige - Sunday, November 07, 2004 at 09:23:17 (PST)
Apropå 'smaka must' så vet ju varje finsmakare att det moderna påfundet med bäst-före-datum är enbart lappri när det gäller julmust. Det skall närmast ses som en varning att innehållet ännu inte är moget att intas. De flesta kännare torde ha åtskilliga årgångar i sina egna lager eftersom handeln inte tillhandahåller denna service. Käre KS, här finns mycket att göra. En jul utan julmust vore otänkbart. Det är illa nog att inte längre kunna få någon Solo på sommaren.
Lyr
Sverige - Sunday, November 07, 2004 at 01:37:08 (PST)
Detta påminner mig om en replik jag uppsnappade när jag passerade ett par stofiler: "...det smakade inte must...och ändå var det Apotekarnes!"
Joakim Lindengren
Sverige - Sunday, November 07, 2004 at 01:08:56 (PST)
Ja, varje jul försöker ju Coca Cola marknadsföra sig som julens dryck numero 1, och varje jul får de ju se sig besegrade av julmust med hästlängder. Får verkligen hoppas att det fortsätter så. Visserligen suger svenskarna åt sig allt amerikanskt med liv och lust, men jag tror ändå att det ska mycket till innan di svenske överger julmusten för Coca Cola! Eller skinkan för kalkon för den delen!
Daniel
Sverige - Saturday, November 06, 2004 at 11:07:53 (PST)
Att rädda Pommac är nog så angeläget, men det sägs att en amerikansk tillverkare av en mörk ävja har planer på att döda JULMUSTEN. Med tanke på att tiden fram till jul är tämligen kort krävs snabba insatser här.
Lyr
Sverige - Saturday, November 06, 2004 at 10:29:49 (PST)
Borde inte Kapten Stofil rycka ut för att rädda Pommac från dess stundande hädanfärd från hyllorna? Vore verkligen skandal om denna ädla dryck slutade tillverkas ! Upp till kamp för Pommacens fortlevnad!
Daniel
Sverige - Saturday, November 06, 2004 at 09:22:25 (PST)
Numera slänger man sig med uttrycket till både höger och vänster i åtminstone Storbritannien. Man kan till och med se ynglingar i 20-25-årsåldern kalla varandra för geezer! Uttryck som "Wazzap Geessah!" (obs! sk hip-hop stavning) hör inte till ovanligheterna. Låtom oss bara hoppas att detta fenomen inte når vårt kära Svealand!
Jimmy
Sverige - Saturday, November 06, 2004 at 02:24:55 (PST)
Geezer enligt Merriam-Webster: a queer, odd, or eccentric person -- used especially of elderly men. Det låter väl väldigt mycket som en "stofil", eller? Såg f ö att en mängd piprökande seriefigurer, med Kapten Stofil tronande i mitten, fanns på en ståtlig bild i Janssons och Lindfeldts relativt nyutkomna bok I pipans vänkrets. En vacker syn.
Artur Wirigs <monokeln@hotmail.com>
Sverige - Friday, November 05, 2004 at 14:08:15 (PST)
Jag trodde Geezer bara betydde "snubbe" eller något liknande? Har det verkligen med bakåtsträvande, konservatism att göra? I filmen Kung Ralph (mkt underskattad komedi med John Goodman) säger en engelsk punkare med tuppkam om kung Ralph vid dennes abdikation: "I´m gonna miss the geezer". Och man kan knappast anklaga sagde monark för att vara någon traditionstyngd bakåtsträvare! Snarare tvärtom - som vulgär amerikansk f.d. barpianist är han en stor förnyare av ämbetet som kung av England!
Daniel
Sverige - Friday, November 05, 2004 at 05:29:39 (PST)
Hej Sven O! Tyvärr, några nya slipsar ser det inte ut att bli under överskådlig tid. Stofil: geezer, old fogey, old fossil.
Martin Kristenson
Sverige - Thursday, November 04, 2004 at 06:41:11 (PST)
Då jag härförleden besökte ortens antikvariat fann jag ett äldre nummer av KS. Där annonserades ut en slips med söderhavsmotiv. Nu finner jag till min förtrytelse att dessa äro slutsålda. Har hrr redaktörer för avsikt att införskaffa fler? Den skulle passa utmärkt till min snart instundande femtioårsdag, och i synnerhet till min planerade resa till Förenta Staterna (Florida) nästa sommar. Förresten - vad heter "stofil" på engelska? Med bästa hälsningar, Sven O, Karlshamn
Sven O <sven.b.olsson@bredband.net>
Sverige - Thursday, November 04, 2004 at 06:23:15 (PST)
Senaste numret (16) var superbt! T.o.m. Balkongståarn var med i en ruta eller två!
Daniel
Sverige - Wednesday, November 03, 2004 at 14:30:03 (PST)
Känner någon uppgifter hur kn Stofil alternativt brukade de plastpilutter som levererades med mjölkcentralens i glasflaskor levererade mjölken,d.v.s innan man åter försåg aluminiumkapsylen igen med den kända "flärpen" som gjorde pilutterna onödiga?
Jan Andersson <telejanne@hotmail.com>
Sverige - Tuesday, October 26, 2004 at 13:57:23 (PDT)
Trevligt att se att Kapten Stofil och hans följe nu är tillbaka på Internet. Vi har saknat er.
Adrian Plommonhjul
Sverige - Saturday, October 23, 2004 at 03:44:28 (PDT)
Vördade herr KS, finns i edra gömmor någonstans texten till David Nessles å en galagofest för många år sedan framförda melodi "Jag är blott en vandringsman"? Det var ett framträdande som satte djupa spår, och funnes det blott en fonografrulle med herr Nessles Kvintett vore min lycka gjord. Ack Ja. I brist på detta vore nyssnämnda text mig en stor tröst. Med darrande hand på tangenterna
Er Erik Lundbom

Erik Lundbom <lundbom@hotmail.com>
Sverige - Tuesday, September 21, 2004 at 09:12:03 (PDT)
Även jag böjer mig i beundran och tacksamhet över Johannas svar: Mitt liv har blivit rikare!
Magnus Bark, frilanshotentott
Sverige - Saturday, September 18, 2004 at 14:37:57 (PDT)
Stort tack Johanna för denna upplysning! Jag har letat förgäves efter Bunny Bloms hemliga identitet. Tack för boktipset också.
Martin Kristenson
Sverige - Friday, September 17, 2004 at 05:18:27 (PDT)
Magnus Bark frågade tidigare här på sidan vem som gett ansikte åt namnet Bunny Blom. Svaret är Harry Asklund som egentligen arbetade på verktygsförrådet hos Stockholms Spårvägar. Om honom och annat Knäppuppt kan man läsa i Stig Wallgrens biografi "Det är ingen skam att vara pajas bara man vet om det". Wallgren var reklamansvarig hos Knäppupp under de första tio åren.
Johanna Broman Åkesson <broman.akesson@bredband.net>
Sverige - Friday, September 17, 2004 at 04:22:43 (PDT)
Den publikation som omnämns tidigare är den i allt större förfall stadda Göteborgs-Posten. Jag fick den aktuella motorbilagan stucken i min hand av en välmenande arbetskamrat när jag åkt bärgningsbil med min Passat kombi -85 för två veckor sedan. Tillsammans med de vanliga ojandena om Sveriges "ålderdomliga bilpark" utgör dylik propaganda ett led i bilindustrins kampanj för att få människor att skrota sina gamla trotjänare. I stället ska vi byta till moderna tvålkoppar på hjul, som är så proppfulla med mikrochips och elektronik att trasiga delar överhuvudtaget inte går att reparera utan måste bytas ut till hårresande kostnader. Talet om miljöförstöring och demolerad privatekonomi ges med kluven tunga, eftersom bilisten förutsätts fara runt som en tätting i sitt nya vrålåk, gärna en så kallad "stadsjeep" (en oxymoron så dum att den talar för sig själv). Vi ägare till äldre bilar är tvärtom mycket medvetna om de utsläpp och det fordonsslitage som onödig bilism medför, och väljer i stället buss, spårvagn, cykel eller promenad i så hög utsträckning som möjligt. Våra "pärlor" kör vi på söndagarna, för en rofylld utflykt till landet eller liknande. jag säger: "Bli miljöaktivist - köp en gammal bil och kör den med måtta!"
Gustaf Görfelt, skriftställare <gustaf.gorfelt@hotbrev.com>
Sverige - Wednesday, September 15, 2004 at 07:11:20 (PDT)
För den som till skillnad från herr Kristoffersson ej önskar svära vid våra förfäders gudar rekommenderas platsen http://pressylta.com/lankvart/SvenskaInvektiv.htm på den världsomspännande väven. Detta är inget mindre än Johan Santessons legendariska skrift "Svenska invektiv", ursprungligen utgiven i början av 60-talet, här i bekväm, digital form. I denna skrift förtecknas mustiga speglosor och okvädinsord från den gamla goda tiden, ett smädeord för varje tillfälle. Säg inte f--k, säg fnusker! Den som inte låter sig nöja med dessa kan alltid låta sig inspireras av vår vän Archibald Haddock och hans fantasifulla svärjande. Någon anledning att söka kraftuttryck på andra sidan Atlanten finns över huvud taget inte.
Artur Wirigs <monokeln@hotmail.com>
Sverige - Saturday, September 11, 2004 at 03:44:12 (PDT)
Vid Höder! Ungdomen av idag tycks ha tappat allt sinne för språkligt snille, när det skall till att svärjas. Anglosaxiska och i synnerhet amerikanska okvädinsord hålles för bättre och uttrycksfullare än gamla, hederliga skandinaviska. Från Förenta Staterna övertas okritiskt den förnedrande kvinnosyn och hycklande sexualmoral som utgör grundstommen i den nordamerikanska svordomsarsenalen, vilken ungdomen tillägnas genom populärkulturell förmedling i massmedia. I stället för detta okynne anbefaller jag ungdomen att blicka tillbaka till forntiden och svärja vid våra förfäders gudanamn. På så sätt undviker man att också stöta sig med det (ännu?) kristusfrälsta prästerskapet. Nej, svär vid Balder, Oden, Loke och Tyr, så behåller vi på ett för språkörat behagligt sätt kontakten med denna avlagda föreställningsvärld, om inte annat som en motvikt åt vår nutida kulturella utarmning. Begå en kulturgärning och uttryck din uppriktiga ilska över Tors eviga åskregnande under förliden sommar! Säg Fy Fenris!, och inte F--K! Med hopp om en god framtida svordomsmiljö för såväl ungdom som ålderdom! Tack för ordet!
Morosus Kristofferson <mosskasar@yahoo.se>
Sverige - Friday, September 10, 2004 at 07:07:10 (PDT)
Hmmm... Finns det inga kvinnliga stofiler? Jag börjar känna mig lite ensam här i mitt tweedkjolslandskap.
Fundersam fröken
Sverige - Thursday, September 09, 2004 at 15:55:35 (PDT)
I dag när jag som vanligt avnjöt det enda radioprogrammet utan en massa dunka-dunka och andra ohälsosamma moderniteter (P1) så nås jag av det sorgliga beskedet att Ulf Schenkmanis gått ur tiden. Hela världen skakade i sina grundvalar, min syn blev dimmig och jag var tvungen att sätta mig ner en minut. Vad ska det nu hända med Trädgårdsdags? Varför utlystes ingen nationell tyst minut? Varför inga flaggor på halv stång? Frågorna hopas. Efter detta så är det bara land- och sjöväderrapporten kvar som bevisar att det fortfarande finns ett Sverige, vi kännare väljer självklart André Frankes sjungande stämma.
Förfärad och nedstämd <mattias.s27@spray.se>
Sverige - Wednesday, September 08, 2004 at 11:43:09 (PDT)
Nej nu! Vilken tidning var det, och vilken pajas sa det? Straff måste utmätas! Jag har själv lagt ner över 35000:- på min gamla fen-Peugeot, vilken inköptes för 25000:-, och känner mig som en bättre människa än om jag t.ex. donerat stålarna till Greenpeace.
Joakim Lindengren
Sverige - Monday, September 06, 2004 at 00:42:26 (PDT)
Läste i en välrenomerad (tolkningsfråga, förvisso) tidning att en man (vi kan kalla honom N.N.) ifrågasatte i nedlåtande ordalag svenska folkets vana att reparera sina fordon till högre kostnad än det s.k. "marknadsvärdet" av de förut nämda fordonen. När nu svenska folket väl för en gångs skull håller sig med en vana som man kan känna empati och allmän kongruens med så ska man väl ändå inte gå åstad och kritisera detta? För övrigt håller jag Champis över Pommac.
J.G.A. Myrenås, Bodknodd <jomy@spray.se>
Sverige - Sunday, September 05, 2004 at 12:54:20 (PDT)
Vill tillägga om "Svezia" filmer, dokumentären "Svezia inferno e paradiso" från 1968, den handlar om mc-gäng, midsommarfirande, hustrubyten , svenska synden osv. Mahnamah sången som blev känd i mupparna kom från den här filmen
Enrico Barsetti <ikophot@hotmail.com>
Sverige - Friday, September 03, 2004 at 12:51:13 (PDT)
En god, nyttig och lättlagad maträtt är som bekant stekt torskrom med stekt ägg och citron. Tyvärr känner jag inte längre till någon livsmedelsaffär som säljer torskrom på burk. Vid förfrågan hos Kooperativa Förbundets upplysningscentral har jag fått svaret "För länge sedan fanns det torskrom på burk, artikeln har utgått pga mycket liten försäljning."! "Länge sedan" - det är senare delen av 1900-talet vi talar om! Hur kan det komma sig att en sådan central hörnsten i svensk husmanskost ej längre går att uppbringa ens i den mest välsorterade livsmedelsaffär? Snart kan man väl inte längre köpa isterband heller! Avgå Ria Wägner!
Civilingenjör P Johansson
Sverige - Thursday, September 02, 2004 at 01:25:59 (PDT)
Aproå Stupidos telegram om "Schweden"-filmer må man ju ej förglömma "Svezia"-filmerna. Här intar Le svedesi (Svenskorna) en särställning. Inspelad 1960, innan Anita Ekbergs uppdykande. Svenskar och italienare i ett fruktbart samarbete. Svenska skålar utlovas!
Mikael Ryman
Sverige - Tuesday, August 31, 2004 at 03:12:24 (PDT)
Bäste Herr Görfelt! Var skulle Lädernuckan vara utställd om inte på Göteborgs Naturhistoriska Museum, denna ledande stofila institution? Lägg märke till hur åren går och ingenting förändras! Till och med de äldre latinska namnen på de utställda arterna kvarstår, opåverkade av senare decenniers klåfingriga forskares omklassificeringar. En sannskyldig oas i modernitetens träskmarker! Liksom herr Görfelt kunde jag inte undvika att frapperas av den vid första anblicken slående likheten mellan den på museet utställda kvinnofiguren och vår hjältinna Lädernuckan. Dock, vid en närmare granskning, visar det sig att artisten måtte ha hämtat sin förebild från annat håll; det är nämligen, enligt undertecknads uppfattning, endast huvudbonaden som är gemensam, och den är inte ens neddragen över ögonen. Överrocken (jag är tyvärr inte närmare bekant med kvinnlig persedelsnomenklatur, därav denna generiska benämning) är av en annan sort än Lädernuckans, frisyren skiljer sig, shoppingvagn saknas fullständigt, och framförallt är Lädernuckan en parant dam och i fertil ålder att döma av de senaste historievändningarnas antydningar. I och för sig kan det vara på så sätt att Lädernuckan, i likhet med Kapten Stofil, genomgår en föråldringskur när hon är s.m.s. "i tjänst". Nu måste jag med beklagande konstatera att något officiellt fotografi av Lädernuckan mig veterligen ej ännu är publicerat, ej ens i annonssammanhang, vilket försvårar jämförelser. Jag hoppas att kommande nummer av tidskriften kommer att åtgärda detta förhållande.
Civilingenjör P Johansson
Sverige - Thursday, August 26, 2004 at 13:37:12 (PDT)
God middag! Inspirerad av hr fil.lic. Erik Johanssons insändare angående Pommac, vill jag härmed vördsammast rekommendera stödköp även av den likaledes utrotningshotade hårkrämen Azymol Stimulus. Nu när t.o.m. Brylcreem, de s.k. raggarnas frisyrförbättringsmedel nr 2 (efter Valvoline hjullagerfett), förpackas i vidriga, icke hoprullningsbara plasttuber, är det glädjande att se att det finnes åtminstone en tillverkare modig nog att fortsätta att förlita sig på de gamla beprövade förpackningarna. Låt oss därför alla tåga ned till närmaste frisersalong och köpa upp hela dess lager av sagda undermedel. Är någon av Eder s.m.s. flintis? Smörj in frun då, eller, om sådan icke förefinnes, hunden, katten, geten, grannen m.fl. o.s.v. m.m. Huvudsaken (sic!) är att vi handlar NU! Fatman (utan sirlig hattlyftning denna gång eftersom hatten har fastnat i Azymolkrämen)
Fatman <Fatman@privat.utfors.se>
Sverige - Thursday, August 26, 2004 at 12:47:54 (PDT)
Vet någon var man får reda på mer om Konsums "varumärke" Trollet Lunkentuss.Läste om "honom" i en KS serie från 2003 som publicerades i Larson
Lars <garagelandrecords@hotmail.se>
Sverige - Wednesday, August 25, 2004 at 07:02:27 (PDT)
I dagens Metro (21 aug 2004) står att läskedrycken Pommacs framtid är hotad. Pommac tillverkas numera av Carlsberg som just har slutat att tappa denna gudanektar på 1,5-litersflaska och funderar på att lägga ner den helt och hållet. Skälet sägs vara att den säljer för dåligt. Skandal! Kulturskymning! Pommac har funnits sedan 1919 och är en omistlig del av vårt svenska kulturarv. Den älskas av bland andra undertecknad, Steffo Törnquist (står att läsa i hans bok Njut!), Jan Myrdal (står att läsa i Myrdal om vin) och Thore Skogman (se Ahlborns och Nilmanders svenska läskhistoria). Nu är den alltså utrotningshotad. Alla stofiler uppmanas därför att gräva djupt i plånböckerna och stödköpa så mycket Pommac som bara är möjligt. Vår favorittörstsläckare måste räddas!
Eric Johansson, fil lic
Sverige - Friday, August 20, 2004 at 15:31:45 (PDT)
Vid ett besök på Naturhistoriska museet i Göteborg härförliden, vem såg jag utställd i en monter om inte självaste Lädernuckan, komplett rustad i vinterkappa och Garboturban. Nuckan ingick i utställningen "Oss rovdjur emellan" (en Karl Gerhard-parafras, månne?) och montern bar en skylt med texten "Människa (Homo Sapiens), hona i vinterdräkt". På en direkt fråga om detta ställde sig intendenten Göran Nilson ovetande till varför just Lädernuckan valts som rovdjursrepresentant, däremot var han naturligtvis väl bekant med Kapten Stofil i och med dennes eskapader med Malmska valen.
Gustaf Görfelt, skriftställare
Sverige - Thursday, August 19, 2004 at 06:17:02 (PDT)
Beslutet huruvida jag bör gå med i sällskapet med Er stofiler för priset nittionio riksdaler, eller låta detta ligga på is lämnar jag åt en tankestund senare i afton. Kanske bör man lägga sina slantar på nya sockor.
Sven
Sverige - Tuesday, August 17, 2004 at 23:10:51 (PDT)
Jag är tacksam och imponerad över Stupidoredaktionens utmärkta arbete. Jag bugar mig! För övrigt tycker jag att vi alla i dag skänker en glad tanke åt Hela Sveriges Lilla Solstråle Sickan Carlsson, idag 89 år ung!
Magnus Bark
Sverige - Thursday, August 12, 2004 at 06:36:29 (PDT)
Svar till Magnus Bark: Som jag uppfattar Hasse & Tages text syftar den inte på någon bestämd person eller händelse, utan är en allmän reflektion över att det inte längre är lika lätt att göra skandal som på Strindbergs tid eftersom alla numera är så publicitetshungriga: "Skäll och svär och smäda / trampa ner och häda / ingen stämmer dig för det". Kanske syftar det på Lars Forssells uttalande att "det ska fan göra skandal i folkhemmet", ett påstående som Vilhelm Moberg opponerade sig emot. Jag minns dock inte när Forssell fällde detta yttrande, kanske var det vid ett senare tillfälle. Så svårt var det nog inte att göra skandal 1963. Bara några månader efter att Hasse A och Monica Z sjungit "Stackars August" på Berns åstadkom TV:s Skäggen en våldsam folkstorm, och Hasse & Tage förorsakade själva en upprörd riksdagsdebatt med sketchen "Hos läkaren" i revyn Gula hund (se artikel i kommande Kapten Stofil). Vem som lånade ut sitt ansikte till Bunny Blom-figuren vet jag tyvärr inte. Den korta notisen i Myggans Nöjeslexikon ger heller inget besked. Jag lovar att återkomma om jag hittar något.
Martin Kristenson
Sverige - Tuesday, August 10, 2004 at 00:38:23 (PDT)
God dag, bästa reformfiender. Jag har två frågor rörande svensk populärkulturhistoria som jag hittills misslyckats att finna svar på. Det första rör ett revynummer. I sången "Stackars August" från Hasseåtage-revyn Hålligång från 1963 verkar texten handla om en då aktuell händelse då en känd person "hängs ut" i pressen. Men vilken var denna händelse och person? Den andra frågan rör sig i Knäppupp-kretsar. 1957 och 1958 gav de ut tre EP-skivor med "Hr. Bunny Blom from Bjärred". Skivorna innehöll potpurier på tjugotalsschlagers med en humoristisk touch à la Spike Jones. Inspelningarna finns numera återutgivna (tillsammans med en hel del outgivna sånger) på en välljudande men ful CD-skiva, "Hela mej", som för övrigt ingen Knäppupp-intresserad medborgare bör sakna. Nå. Att det är Povel Ramel som med lätt förställd röst sjunger de gamla slagdängorna är det ingen som helst tvekan om, men på EP-skivornas bilder, liksom på den lilla turné som Knäppupp gjorde bland svenska skivaffärer i fentiotalets slut finns en annan person. Denne man, betydligt kraftigare och längre än Povel hade en lång, klädsam mustasch och mycket högt hårfäste. Vem var denne man?
Magnus Bark <bark-tabortdethar@bofh.se>
Sverige - Sunday, August 08, 2004 at 08:57:14 (PDT)
Gå in på www.bakeliteman.com, pipor, radioapparater mm allt i det första plasticmaterialet bakelit.
Enrico Barsetti <hkua@spray.se>
Sverige - Friday, August 06, 2004 at 00:26:39 (PDT)
Det var fina skrivbordsunderlägg. Nu tittar Kapten Stofil på mig så snart jag sätter på datorn, vilket känns bra. En skärmsläckare och några skrivbordsikoner vore inte så dumt heller...
Carl-Erik
Sverige - Tuesday, August 03, 2004 at 12:29:36 (PDT)
Läste i SvD att de äldsta Fem-böckerna skulle nyutges, men med moderniserad svenska. Dessa böcker är ju så mäkta urmodiga och till sin natur omöjliga att modernisera att deras like aldrig skulle skrivas idag. Om dagens barn nödvändigtvis skall läsa dem anser jag att de inte heller skall undanhållas fina uttryck som "vad är du för konstig kropp?" med många flera.
Jesper
Sverige - Tuesday, July 13, 2004 at 07:13:52 (PDT)
Tycker mig skönja antydningar om otugtigt lefverne i senaste KS. Nåja, Vänner av ordning skall naturligtvis inte lastas för vad deras hemliga identiteter tar sig för.
Helga
Sverige - Monday, July 05, 2004 at 07:08:15 (PDT)
"lysrör", bah!, som gamle zeke skulle ha sagt. "teslatub" heter det, märk alitterationen, märk poesin, märk lovet till skaparen!
evin rude <doktormartin@yahoo.com>
Sverige - Monday, July 05, 2004 at 02:55:32 (PDT)
Jaha, då har vi fått själva prologen. Måste vi vänta på nästa nummer för att få äventyret? Inte för att jag har bråttom, jag ska ingenstans eller så, men lite väl tunt var det, det senaste numret. Ja, K.S.-äventyret, alltså, i övrigt var det som vanligt läsvärt.
Biografmaskinist Andersson <jerkerandersson@yahoo.se>
Sverige - Friday, July 02, 2004 at 11:33:35 (PDT)
Ärade redaktörer! Jag läser er artikel om den gamle husguden Tesla med största förnöjsamhet. Jag skulle gärna, om sommartorka infinner sig, vilja ge några vänskapligt menade förslag om andra intresseväckande personer jag gärna läser en av edra välformulerade artiklar om. Givetvis behöver Hans Ledwinka, det tjeckiska fordonsgeniet, en rejäl vädring! Mannen som 1934 återuppfann automobilkonceptet i grunden och som gav oss Stofilmobilen T87 (även om T77 är en större favorit för mig personligen) och som en viss herr Porsche mer än sneglade åt när hans världsplåga Volkswagen skulle konstrueras. Harry Houdini, denne unike artist och mediafenomen, skulle också behöva utvärderas. Lev Sergejevitch Termen, i Amerika känd som Leo Teremin, är en given favorit. Mannen uppfann 1919 thereminen, det första elektroniska musikinstrumentet tillika det enda i min kännedom som spelas utan beröring och haft större betydelse för sentida populärmusiks utveckling än man kan tro. Hans liv är också ganska spektakulärt eftersom han plötsligt kidnappades av KGB och sedan inte hördes av förrän Sovjets fall. Detta endast som några allmänt hållan förslag. Jag är övertygad om att ni lyckas hitta intressantare själva. God mickelsmäss, ärade!
Hans M. Eklöf <senap@gurksallad.org>
Sverige - Friday, July 02, 2004 at 08:12:25 (PDT)
Sänder nu en tanke till alla ni som skall ut och fira midsommar. En annan vet ju att det gäller att spara på utrymmet i cykelväskorna men det är ändå viktigt att ha korrekta hårvårdsprodukter till hands, särskilt om morgonen vakats in i det gröna eller efter cykelfärden hemöver från dansbanan. Glädjande finns nu åter Gahns tvål på marknaden, det fina Uppsalaföretaget som glatta så många, ung som gammal. Se efter, det hänger på håret. Ha nu en riktigt skön helg.
Stig Holm, frisörmästare
Sverige - Thursday, June 24, 2004 at 01:47:24 (PDT)
Sahlgrenska Universitetssjukhusets ledning och kommunen har beslutat att lägga ner samtliga sjukhusbibliotek i ett vedervärdigt försök att spara pengar. Inte behöver jag väl förklara för en så välbildad man som ni vilken katastrof som dettta innebär. Göteborg behöver er hjälp snarast för att förhindra denna kris.
M.v.h. Thomtefar

Thomtefar <gbggoth@spray.se>
Sverige - Thursday, June 17, 2004 at 04:41:30 (PDT)
Bäste Hr Dragos! Jag håller med om att vissa Vänner av ordning har behandlats styvmoderligt, vilket måhända kan tillskrivas ett kausalt samband med att Kapten Stofil inte, som serietidningstraditionen bjuder, utkommer var annan vecka - förmodligen en eftergift åt den moderna tidens ekonomiska realiteter där den potentiella läsekretsen i stället förslösar sina veckopengar på alla möjliga sentida innovationer - och därmed erforderligt spaltutrymme saknas för att närmare följa samtliga Vänners av ordning öden och äventyr. Själv ser jag fram mot en insats av Doktor Glas.
Civilingenjör P. Johansson
Sverige - Tuesday, June 08, 2004 at 12:06:11 (PDT)
Västgötaskolan har aldrig slutat verka; sanningen låter sig inte stoppas i första taget.
Joakim Lindengren
Sverige - Monday, June 07, 2004 at 03:02:46 (PDT)
Ja, är det månne en sk vä(n)stervridning som vi åser. Midsommarnummret skall komma ut från Falköping, den obetydliga köpingen Töreboda får en hart när onaturlig fokusering och därtill kommer att Göteborg, denna sent anlagda stadsbildning, skall vara något slags högkvarter för svensk stofili. Är det västgötaskolan som börjar verka igen, kanske med hjälp av den nya tidens superhjälte Arn? Nej, nu får vi hjälpas åt att räta upp skutan
B Bengzon, debattör
Sverige - Sunday, June 06, 2004 at 07:55:02 (PDT)
Trots att studentexamen avskaffades i slutet av sextiotalet är gatorna varje år i juni fulla av fulla ungdomar i vita mössor. Hur går detta ihop? Kan man lagstifta mot dylika tilltag?
Arvid Falk
Sverige - Saturday, June 05, 2004 at 10:05:34 (PDT)
Inköpte Kung Gustafs lättrökta brislingsardiner idag. Man har ersatt omslaget med någon vidrig imitation i PLASTIC!!! Protestbrev kommer att formuleras till Konsumentverket samt till tillverkaren. Eder E.Barsetti Vauxhall Victorägare och stofil
Enrico Barsetti <hkua@spray.se>
Sverige - Thursday, June 03, 2004 at 10:08:36 (PDT)
Aloha! Balkongståarn röker dessvärre cigaretter. Gula Commerce eller Kent. Beklagar.
Joakim Lindengren
Sverige - Wednesday, June 02, 2004 at 04:45:09 (PDT)
Bäste Herr Kristoffersson! Att råka på ett av Edra alster här i den stofile kaptenens insändarspalt är alltid lika upplyftande! Ni skriver en svenska som är för hjärnans språkcentrum vad Rémy Martin är för smak-, Taj Mahal för syn- och Brian Wilsons musik för hörselsinnet! Edra ord smeka som en svalkande vårvind över våra svengelskatorterade, dokusåpasvenskamisshandlade och konjunktionsbortfallsplågade hörselorgan. Jag dristade mig i en tidigare insändare att benämna mig Eder jämlike, vilket jag härmed tar tillbaka och tecknar: Eder beundrare Fatman.
Fatman <Fatman@privat.utfors.se>
Sverige - Saturday, May 29, 2004 at 13:39:45 (PDT)
Kapten Stofil i all ära, nu vill vi se de andra medlemmarna i Vänner av ordning visa upp sig på allvar. Framför allt Balkongståarn är en eftersatt figur vars karaktär jag och många andra vill lära känna bättre. Denna önskan sammanfaller med en annan, som har med snusutvecklingen i landet att göra. Som bekant har det skett en del förändringar i snusets rike på senare tid: nya märken har etablerats (Gustavus etc), samtidigt som nya och nygamla sorter från det forna snusmonopolet Gothia sett dagens ljus. Detta är en högst tvetydig utveckling som indikerar en sällsynt dynamisk kamp mellan de framåtsträvande krafterna och de bakåtsträvande: att gamla trotjänare som Göteborgs prima fint åter finns i handeln är naturligtvis upplyftande, men att nya märken uppstår är en välsignelse som tål att ifrågasättas. Och att Generalsnusloggan sånär stiliserats ihjäl, liksom att bäst-förestämpeln på askarna numera anges på modernt, stressframkallande vis med den dag före vilken snuset bör konsumeras - istället för den lugna och behagliga veckostämpel som förr prydde de enkla pappaskarnas undersida - är en utveckling som borde framkalla olust till och med hos en så inbiten piprökare som Kapten Stofil. Vad skall ske härnäst? Får vi se lössnuset i plastdosor som i Norge? Den borne piprökaren Kapten Stofil engagerar sig törhända inte i den snusande befolkningens hjärtefrågor, men en finns det som torde vara skickad att träda in i rollen som snuskonnässörernas riddersman: Balkongståarn. Låt honom gå i strid för det goda livets snus, låt honom framtvinga ett återinförande av veckostämpeln och den elegant sirliga Generalsnuslogotypen, liksom, om lyckan står honom bi, anrika sorter som Karlskrona-, Mörkbrunt och Stjärnsnus!
Dragos
Sverige - Saturday, May 29, 2004 at 11:09:02 (PDT)
Det har funnits många lingua franca genom tiderna, ett är just "lingua franca" som har talats av sjömän i Medelhavet ända sedan medeltiden och som väl är baserat på occitanska (sydfranska). I slavkolonier uppstod många s.k. pidginspråk för kommunikation mellan folk med olika modersmål och där behövdes ingen planering eller lärd upphovsman. Jag tror det är där felet med volapük och esperanto ligger; de saknar liv och nerv eftersom de aldrig har uppstått ur den rena nödvändighetens jordmån. Vi människor talar med varandra på det språk som nöden kräver och nöden har aldrig krävt något volapük. Vill man ha krånglig grammatik, räcker det ju att gå till latin eller gammalgrekiska, som faktiskt ingår i västerländsk bildningskanon, d.v.s. vi kan faktiskt ett litet grand därav allihop. Om det är något Kapten Stofil et consortes bör göra, så är det väl att mana till språklig allmänbildning, på det att vi alla måtte tala göteborgska (eller götamål)!
Morosus Kristoffersson <mosskasar@yahoo.se>
Sverige - Thursday, May 27, 2004 at 11:45:37 (PDT)
Det är just detta som gör det så intressant. Man undrar vad Schleyer egentligen tänkte när han utformade denna skapelse som inte liknar något annat (det verkar finnas en handfull människor som behärskar det, enligt mina internetefterforskningar, antagligen som ett rent kuriosum). Att det väckte sådan entusiasm måste tyda på att det fanns något slags behov, och att det visade sig inte gå att använda måste ha obotligt skadat förtroendet för alla planspråksprojekt. Synd att inte det betydligt psykologiskt rimligare esperanto kom först. Det hade kännts fullkomligt logiskt om detta de industriella och tekniska framstegens (om vi glömmer rövarkapitalism och imperialism en stund...) 1800-tal även gett oss ett planspråk som internationellt hjälpspråk. Vad seriöst det här blev plötsligt...
Jesper
Sverige - Thursday, May 27, 2004 at 10:28:09 (PDT)
Förlåt en yngling, men ärligt talat var volapük aldrig någon god idé ens från början. År 1879 hade den tyske katolske prästen Johann Martin Schleyer fått en gudomlig uppenbarelse om att skapa ett universalspråk för hela världen att kommunicera med. Men redan tio år senare låg projektet i spillror och hade helt övergivits eller blivit utkonkurrerat av andra försök i samma anda (esperanto!). Schleyer gjorde det inte lätt för sig; varje verb går, enligt uppgift, att böja i 500 000 former! Ordförrådet hämtades ur engelska, tyska och latin, men försök känna igen ett enda av orden i denna kända drapa: O Fat obas, kel binol in süls paisaludomöz nem ola Kömodöd monargön ola Jenomöz vil olik, as in sül i su tal! Bodi obsik vädeliki givolös obes adelo! E pardolös obes debis obsik, as id obs aipardobs debeles obas E no obis nindukolös in tentadi, sod aidalivolös obis debad Jenosöd! Vad detta betyder, avslöjar jag inte, men låt oss säga att volapük aldrig riktigt hittade ut ur sin tysk-katolska krypta!
Morosus Kristoffersson <mosskasar@yahoo.se>
Sverige - Thursday, May 27, 2004 at 05:57:06 (PDT)
mer senilo vill vi se & gärna jazzgossen me.
evin rude <doktormartin@yahoo.com>
Sverige - Thursday, May 27, 2004 at 03:43:10 (PDT)
Är det inte hög tid att KS i vår modärna era av ökande intarnationell samfärdsel tar sitt ansvar och undervisar oss i det internationella handelsspråket Volapük? Det skulle närmast förvana mig om den gode kaptenen, som den allmänbildade människa han är, inte själv behärskar sagda tungomål.
Jesper
Sverige - Tuesday, May 25, 2004 at 07:11:21 (PDT)
Att det skall vara så förbentat svårt att hitta bra kokkaffe bara för att man bor lite söderut. Hemköps hade passerat sista förbrukningsdag med god marginal. Vart är vi på väg?
Jesper
Sverige - Sunday, May 23, 2004 at 09:15:00 (PDT)
Härmed meddelas att Kapten Stofil numera säljs i den vackra tidningsbutiken på klostergatan här i lund, vilken som stad ju är över ettusen år gammal, vilket är klädsamt.
evin rude <doktormartin@yahoo.com>
Sverige - Wednesday, May 12, 2004 at 05:50:31 (PDT)
Helt apropos stofilbeståndet uti dagligen utgiven tabloidpress vill jag be att ödmjukt få rekommendera den alldeles underbart knarrige stofilmurveln Ulf Nilsson, som varje vecka i Expressen skriver klädsamt bakåtsträvande jeremiader över sakernas i Sverige tillstånd. Nilsson är en sjuhelsikes karl som säkerligen inte ens har upptäckt att Berlinmuren längesedan har fallit och i ett slag förvandlat forna Sovjetunionen till ett lapptäcke med det ena landnamnet omöjligare att uttala än det andra. Vem hängde egentligen med där i början av 90-talet när ont blev gott, så att ingen skillnad längre syntes? Vi lär ju till och med ha gått med i EG nu! Nä, någon får banne mig dra i nödbromsen någon gång och en som därvidlag gör en förnämlig insats är Expressens pennfäktare Ulf Nilsson. Karln förtjänar att få pris för sin totala brist på journalistisk nutidsorientering. Kanske en uppgift för Stofilsällskapet att sänka lösgaddarna uti?
Morosus Kristoffersson <mosskasar@yahoo.se>
Sverige - Saturday, May 08, 2004 at 07:49:25 (PDT)
All utveckling går som väl är inte framåt. En härlig man i sina bästa år, ägandes en härlig rondör och överkammad hjässa är Leif "Loket" Olson. Läs den goa artikeln om hans s.k. "comeback" på: http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,464854,00.html "- Min uppfattning är att man bara kan gå framåt - aldrig tillbaka. Men Leif ska alltid ha det på sitt sätt. Problemet är att han blir äldre och tiderna förändras. Han passar inte in längre" - Gert Eklund " - Det är Gerts fel att det har gått som det gått. Det var ett jävla tjafs i ett par år om att vi måste förnya och föryngra med fräckare musik och så. Jag sa aldrig i livet." - Loket
Nisse <hjalmdahl@spray.se>
Sverige - Friday, April 30, 2004 at 05:56:01 (PDT)
Vore evinnerligen tacksam för en ökning av bakåtskridande damers(undertecknad är dam) medverkande i korrespondensen på det så beryktade "nätet".
Ingrid Elsa Johanna <johannalangvik@hotmail.com>
Sverige - Monday, April 26, 2004 at 17:19:25 (PDT)
Hur var det nu med den där Stellan? Sen undrar nog säkert flera om även Tove Nessle är en släkting? Hon figurerar ju trots allt som modell i flera av Lenas böcker.
Fristedt
Sverige - Wednesday, April 14, 2004 at 10:56:59 (PDT)
Jag vill önska alla medstofiler en glad påsk.
Pelle Åström
Sverige - Friday, April 09, 2004 at 12:24:09 (PDT)
bunnyflickan! är det en av dem vi fordom kände?
evin rude <doktormartin@yahoo.com>
Sverige - Tuesday, April 06, 2004 at 04:50:34 (PDT)
Ja, visst måste det vara så. Men inte är det att lita på i dessa tider av förfall inom utbildningssväsendet att ens påträffa fullgoda husmorskunskaper inom prinsessoskrået. Skärpning, Thomas Östros! Eller var det Mats Hellström? Hadar Cars? Per Edvin Sköld? Inte Wigforss väl?
Morosus Kristoffersson <mosskasar@yahoo.se>
Sverige - Monday, April 05, 2004 at 07:14:46 (PDT)
Det är naturligtvis Snövit som lagat till blancmangén. Som prinsessa är hon utbildad på sådant.
Joakim Lindengren
Sverige - Thursday, April 01, 2004 at 22:57:38 (PST)
Blancmangé. 4/3 liter grädde vispas till hårdt skum tillsammans med 105 gm socker. 50 gm gelatin upplöses i litet varmt vatten, och sedan det kallnat, nedröres det sakta i grädden och slås i form eller skål att stelna. Litet vanilj eller citron tillsättes efter smak.
Sermin Özürküt <sermin.ozurkut@riksdagen.se >
Sverige - Thursday, April 01, 2004 at 10:56:16 (PST)
Å sidan 9 i senast utkomna numret av venerabla kulturtidskriften Kapten Stofil (nr 14)utspinner sig en sekvens i vilken Kapten finner sig nedslagen och uppvaknad åter på sjukvårdsinrättning med värkande kranium. För att beskriva värken inlåter sig Kapten på en liknelse som innefattar Snövit, hennes sju dvärgkamrater och en portion blancmangé lagd över ögonen, troligen av dvärgen Trötter. Jag tillåter mig att protestera inför valet av dessert och förmodan om dess upphovsman. Blancmangé är inget för en omornad bergshuggardvärg att svänga ihop på en kafferast, utan snarare ett skönt konstverk som förtjänar tid, möda och omsorg från sin upphovsman för att åstadkomma fullkomlig harmoni mellan ingredienserna, som rätteligen bör vara grädde, socker, gelatin och vanilj eller frukt. Särskilt gelatinmomentet brukar vålla den ohuslige ett betydande omak och därför håller jag mig god nog för att säga att den blancmangé som Kapten trodde sig ha liggande över ögonen inte vore särdeles välsmakande, enär denna hade tillagats av en icke köksförfaren sagodvärg, och därtill den mest letargiske. Att denna reglementsvidriga blancmangé skulle kunna fungera som mask för Kaptens ögon i syfte att hindra dem i sin uppgift att fullgöra god och skalenlig rumsorientering vore mig ehuru inte främmande att medgiva. Som fullgod dessert bör den dock ingalunda betraktas och därmed har jag sagt mitt i saken och finner den utagerad för andra att hörsamma eller ignorera. Maska skyndsamt!
Morosus Kristoffersson <mosskasar@yahoo.se>
Sverige - Thursday, April 01, 2004 at 02:51:35 (PST)
Blott en stilla påminnelse: Snart instundar månaden maj. Då öppnar Stadsparkens kafé i Falun. Ni ha väl införskaffat biljetter till tåg, flyg, buss, u-båt eller vad ni nu ämna hitförskaffa er medelst - det vill säga de av eder som icke ha glädjen av att bo i Falun eller dess omedelbara omnejd? Tänk vilken syn: demonstrationståget, bestående av (givetvis) mig själv i teten, därefter - ja, på passande avstånd, naturligtvis - en hård kärna av äkta stofiler, kverulanter, gnällspikar, surkartar och säkerligen även någon rigid bakåtsträvare (vilka underbara titlar!), omgärdade och kringsvärmade av formligen en hel del tillresta beundrare och andra hjältedyrkare! Tillsammans invadera vi Stadsparken och KRÄVA ett återinförande av gammaldags hederlig sockerdricka å dess menyer! Eder förbundne lovar att återkomma med detaljer såsom tidpunkter och dylikt. Och minnens: TILLSAMMANS KUNNA VI HÅLLA VERKLIGHETEN BORTA! och FRAMTIDEN VAR BÄTTRE FÖRR! Med den vanliga sirliga hattlyftningen tecknar Eder Fatman.
Fatman <willy@privat.utfors.se>
Sverige - Tuesday, March 30, 2004 at 12:05:19 (PST)
Hallå! Vad hände med Stellan Nessle, perfomanceartisten från -80-talet? Är han också en släkting? Larsa
Lars Hjertén
Sverige - Friday, March 26, 2004 at 00:46:59 (PST)
En utmärkt hemsidemekaniker har ni skaffat er. Men känns det inte kluvet att utnyttja denna moderna teknik? Här är ju blott en farlig massa ettor & nollor och alls ingen trycksvärta eller amplitudmodulering.
evin rude <doktormartin@yahoo.com>
Sverige - Monday, March 22, 2004 at 05:22:06 (PST)
Släktkrönika, del 3: Olle Nessle är far till David och Frans Daniel.
Martin Kristenson
Sverige - Monday, March 15, 2004 at 00:54:14 (PST)
Att David Nessle delar DNA med både stickvirtuosen Lena Nessle och den unge, lidande Frans Daniel Nessle har vi fått veta på denna plats. Däremot har det inte nämnts ett ord om hur det är med eventuellt släktskap med Olle Nessle, som skrivit diverse böcker om folkkonst, keramik, träsnideri och annat. Jag stiftade första gången bekantskap med denne man då jag läste hans "Om konsten att binda böcker". Denna bok gjorde ett djupt intryck då den dels var mycket informativ och dels var illustrerad med svartvita fotografier föreställande en lätt överviktig man som band böcker (författaren? Davids släkting?). Fotografierna var mycket lustiga då bokbindaren bar en för liten skjorta som lät hans håriga mage titta fram mellan de utspända skjortknapparna. Kunde inte Lena Nessle sticka något magvärmande åt honom? undrar
Sermin Oezürküt
Sverige - Sunday, March 14, 2004 at 09:36:15 (PST)
>Promenadvägen går utmed en djup ravin, därför går Kapten Stofil närmast kanten. En fullt plausibel förklaring. Kontroll med tidigare skildrade promenader visar att kaptenen i samtliga fall självklart iakttagit god sed.
Per Johansson
Sverige - Sunday, March 14, 2004 at 08:29:14 (PST)
Bäste hr Lindengren. Naturligtvis skriva Ni och Edra medarbetare icke insändarna själva, ty om så vore fallet, skulle Ni givetvis se till att de publicerades i en i vart fall något så när s.m.s. jämn ström (likström?). Då så, åtminstone under sistförlidna månad, icke varit fallet, anser jag mig tryggt kunna fortleva i tron att insändarna skrivas av insändarna (sic!) och icke av hr redaktören och hans säkerligen eminenta medbrott... medhjälpare. (Nota dock bene: detta utesluter för all del icke möjligheten att hr r. skriver VISSA insändare själv.) MSH (Med Sirlig Hattlyftning) Fatman
Fatman <Fatman@privat.utfors.se>
Sverige - Tuesday, March 09, 2004 at 10:52:22 (PST)
Ser att jag inte svarat på frågan om min släktskap med Uraffärsinnehavaren. Kanske insändaren skulle sänts till kulturtidskriften Prisma istället, vars redaktör Erik Lindegren möjligtvis kan vara släkt med andra som saknar ett "n" i sitt efternamn...
Joakim Lindengren
Sverige - Monday, March 08, 2004 at 23:51:44 (PST)
Promenadvägen går utmed en djup ravin, därför går Kapten Stofil närmast kanten.
Joakim Lindengren
Sverige - Friday, March 05, 2004 at 00:27:17 (PST)
Hedersplatsen är till höger. Damens plats är på hedersplatsen, dvs till höger. Detta gäller på de flesta områden, ex vid middagsbordet och på promenaden. Undantag görs givetvis om platsen till höger är farlig, t ex pga att den är nära en kajkant e d. Naturligtvis gäller regeln inte heller om man är fler än två. Då är mittenplatsen hedersplats om man är ett udda antal själar i sällskapet och den högra av de två mittenplatserna om man är ett jämnt. Detta vet minsta barn. Att jag därför höll på att sätta kaffet i vrångstrupen när jag slog upp s31 i den i övrigt utmärkta "En man steg av spårvagnen" förvånar nog ingen. Där får man se Kapten Stofil och Lädernuckan promenera, och vem går på hedersplatsen? Jo, självaste Kapten Stofil! Vad har hänt? Har den gnällige geronten drabbats av den moderna form av tölpaktighet som populärt kallas "jämställdhet" eller har tryckeriet råkat spegelvända bilderna? Å mina egna och alla andra ridderliga mäns vägnar kräver jag en ursäkt!
Erik Johansson, fil lic
- Wednesday, March 03, 2004 at 00:48:40 (PST)
Till Fatman: Hur vet du att vi inte gör det? Skriver insändarna själv alltså? MVH Joakim Lindengren
Joakim Lindengren
- Tuesday, March 02, 2004 at 01:27:47 (PST)
John Andersson finns intervjuad i Nyfrälst #5. 20:- till: Joel Abrahamsson, Sandgatan 15, 311 34 Falkenberg
Joel
- Friday, February 27, 2004 at 05:52:53 (PST)
Varför är det så tyst och tomt här? Ett s.m.s. "tips" till Er, gode Kapten: om det Svenska Folket inte skriver några insändare till Eder hemsida, så gör som den ack så sorgligt bortglömde humoristen Lasse O'Månsson (Sveriges Woody Allen): skriv insändarna själv! Själv har jag nu i alla fall sett till så att inte februari månad blir helt utan inlägg! Med en sirlig hattlyftning tecknar jag: Fatman, den oförliknelige.
Fatman <Fatman@privat.utfors.se>
- Wednesday, February 25, 2004 at 13:39:03 (PST)
Då kreatörernas familjer är s.m.s. å tapeten vill jag här framkasta frågan, Lindegrens Ur -har tid- på Götgatan i huvudstaden? Nå? Saluför bland annat fina Glycine-ur av 40-talssnitt.
Uri G Eller
- Saturday, January 31, 2004 at 14:24:00 (PST)
Ja "Daniel" var det ju.
J
- Saturday, January 31, 2004 at 13:46:49 (PST)
Ja, David Nessle och Frans Daniel Nessle är bröder.
Martin Kristenson
- Wednesday, January 28, 2004 at 00:11:25 (PST)
I senaste KS fick vi veta att David Nessle är son till Lena Nessle. Nu undrar jag: är han dessutom släkt med Frans David Nessle, författaren till boken "Maud. Var hon likgiltig eller var hon... ja, nej, jag vet inte."?
Jesper
- Tuesday, January 27, 2004 at 11:12:02 (PST)
Då jag häromdagen passerade ett av huvudstadens konditorier nåddes min näthinna av något obegripligt och närmast fruktansvärt. Jag tittade i min almanacka. Det var den nittonde januari. Jag tittade på konditoriets skylt. Där stod inte "Rosa". Jag tittade återigen i skyltfönstret. Det var fullt av semlor! Detta trots att årets fettisdag inte infaller förrän om drygt en månad! Kulturskymning! Avgå Janos, Hilding och Frasse!
Erik Johansson, fil lic
- Tuesday, January 20, 2004 at 02:27:38 (PST)
HALLÅ! DÅ VÅRAN HEMSIDESMEKANIKER FLYTT TILL BERGEN (NORGE), HAR VI INTE KUNNAT UPPDATERA HEMSIDAN PÅ ETT TAG. VI HÅLLER JUST NU PÅ ATT UTBILDA NY PERSONAL, (D.v.s. David klickar sig slumpvis genom suspekta web-program, nedladdade från Ulan Bator) OCH HOPPAS SNART VARA IGÅNG IGEN. SÅVÄL NUMMER 12 SOM 13 HAR HUNNIT KOMMA UT, ÄVEN OM DET INTE SYNS PÅ HEMSIDAN. MEDDELAS ENDAST PÅ DETTA SÄTT. Joakim Lindengren, redaktör
KAPTEN STOFIL <jlindengren@rixtele.com>
- Saturday, January 17, 2004 at 00:06:02 (PST)

De senaste inläggen, 2002–2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011