Senaste numretTidigare nummerPrenumereraÅterförsäljareButikMed hopp om bättringGästbokKungliga svenska stofilsällskapetDe populära skrivbordsunderläggenVox PopuliRedaktionLänkarNyhetsbyrån StupidoDagens jubilarTelegramStupidoarkivetVårt kära struntÖvriga artiklarI vimlet med Stupido och Kapten Stofil

Länkar

Någon kanske undrar vad en bakåtsträvare som Kapten Stofil gör på nätet. Förklaringen är enkel: för att undfly den moderna världen måste man ibland ta till drastiska metoder. Den nya tekniken, i synnerhet Internet, har glädjande nog gjort gammal musik, film och litteratur mer lättillgänglig än någonsin tidigare. För oss stofiler är informationsteknologin en skänk från ovan. Kort sagt: ny teknik gör det möjligt att leva i det förflutna. Här följer några tips.

Medarbetare

TV och radio

Film

Från scen och cabaret

Estradörer

Mode

It don't mean a thing if it ain't got that Swing

Cocktail Nation

Musik

Litteratur

Pressgrannar

Bloggar

Patinerade nyheter

Övrigt


Medarbetare

John Andersson, David Nessle, Freddie Wadling, Johan Wanloo och Camilla Forsman, välkända för Kapten Stofils läsare, finns naturligtvis på Nätet.


TV & radio

För den som saknar gamla tiders radio finns websiten The Vintage Radio Place, där man kan lyssna på klassiska amerikanska radioprogram, t ex "Helan och Halvans show", "Hollywood Story" eller "Olsen & Johnson Show", antingen i utdrag eller programmen i sin helhet. Här finns också länkar till andra sidor med radiohistoriskt intresse.

SR Minnen – Bara gamla radioprogram.

Radio Viking – "Musik för oss med vuxen smak".

Öppet arkiv – Bara gamla TV-program.

Svenska TV-serieguiden – Information om gamla svenska TV-serier. Se vilka som var gäster i Hylands hörna och mycket annat.

Bobs radio – Skaffa en digitalradio som ser gammal ut. Rena tidsmaskinen om man sedan bara rattar in SR Minnen.


Film

När det gäller film är Internet Movie Database oumbärlig, ett uppslagsverk med produktionsuppgifter om mer än 210 000 titlar. Vare sig du söker information om obskyra stumfilmer eller den senaste Hollywoodproduktionen kan IMDB ge dig svaret. Med alla sina länkar till filmer och skådespelare är den en outtömlig källa till filmvetande, och förbluffande pålitlig.

Internet har gjort det möjligt att se gamla stumfilmer som tidigare bara varit tillgängliga i filmarkiv och privata samlingar. Av stort intresse är Library of Congress digitala bibliotek American Memory. Gå in på "Collection Finder" och välj "Motion Pictures". Här kan man se Edisons tidigaste filmer, unika kortfilmer som dokumenterar den amerikanska vaudevillescenen, de första tecknade filmerna, dokumentärer från spansk-amerikanska kriget och mycket mer. Vår egen favorit är den film från 1915 där Mabel Normand och Fatty Arbuckle guidar tittaren genom världsutställningen i San Francisco.

Rörliga bilder kan man också se på Reel Classics, en imponerande välskött hemsida som görs av något så ovanligt som en kvinnlig filmfantast i tjugoårsåldern. Bland artiklar, länkar, adresser till filmstjärnor, skärmsläckare med filmmotiv, fakta om regissörer och skådespelare, m m, hittar vi här också en samling originaltrailer till gamla klassiska filmer. Rekommenderas, i synnerhet om ni i likhet med Elizabeth tycker om MGM-musicaler.

Michael Mills är en annan filmentusiast som lägger ut sina ofta både kunniga och välskrivna artiklar på sin egen sida Classic Films. Hans favoritgenre är film noir. På hans sida finns också ett fotogalleri på klassiska Hollywoodstjärnor och en hel del annat.

Classic Images heter en vanlig papperstidskrift som lägger ut ett urval av sina artiklar på nätet. Kunnigt och initierat.

Images ("a journal of film and popular culture") heter en annan e-tidskrift som ofta skriver om klassisk film, bl a har man haft temanummer om film noir, västernfilmer, och 30-talets filmstjärnor.

Klubb Super 8 heter en filmklubb i Stockholm som förutom splatterfilmer och amerikansk kult också visar svenska 60- och 70-talsklassiker som "Kärlekens språk" och "Anita - en tonårsflickas dagbok". Klubb Super 8 har också startat en videoutgivning där man förutom de redan nämnda filmerna kan köpa t ex Torgny Wickmans "Skräcken har 1000 ögon" och "Ta mej i dalen".

I Stockholm finns även filmklubben Nostalgia, som är specialiserad på gammal klassisk film. Klubben håller till på Söder och visar gamla mästerverk från 1930 – 70-talet, men även filmer från stumfilmsepoken får plats på repertoaren. Det händer ibland att någon av skådespelarna som varit med i de svenska filmerna kommer på besök, eller att någon efterlevande släkting håller ett litet föredrag i anknytning till filmkvällarna.

Gojko Mitic Webseite Stjärnan i DDR:s indianfilmer har en egen hemsida.

Who's Who of Victorian Cinema – Fakta om filmpionjärer från hela världen.

Ingmar Bergman Face to Face – Stor och faktaspäckad hemsida om vår andes dalahäst i världen.

Slottsbiografen i Uppsala – Restaurerad biograf från 1914 där Ingmar Bergman såg film som barn. Här kan man fortfarande se stumfilm då och då.

Kino International – Stum- och ljudfilmsklassiker på video och DVD.


Från scen och cabaret

Footlight Notes John Culme vårdar ömt den engelska musichall-traditionen. Många vackra affischer och fotografier från varieténs guldålder. Förmodligen den enda hemsidan i världen som betraktar barnskådespelaren Mona Vivian som en celebritet.

The English Music Hall Sångtexter, biografier m m. Sjung med i odödliga sånger som "The Man Who Broke The Bank at Monte Carlo" och "A Little Bit of Cucumber".

The Gilbert and Sullivan Archive Home Page. Allt om mästarna bakom "HMS Pinafore", "Mikado" m m. Operor "full of words and music, signifying nothing" (Tom Lehrer).

Musicals 101 Uppslagsverk om musicalens historia, biografier över kända kompositörer och textförfattare, texter om vaudeville, music hall, operetter och mycket mer. En guldgruva.

Internet Broadway Database är en webbplats om Broadway-uppsättningar med information om skådespelare, författare, premiärdatum och mycket annat.

Edition allegro musik – Allt för vänner av lättare klassisk musik, operett m m.


Estradörer

Lindeman En familj som har en datamaskin i släkten måste ju ligga på nätet: "När en datamaskin föds så är han först en liten manick, sen blir man en mojäng, och sen när man är i artonårsåldern då blir man en apparat". Ljudfiler, Lindemanmonologer i manusform, kort historik.

Johnny Bode Kuplettcharmören, mytomanen, bedragaren och upphovsmannen till Bordellmammas visor har sin egen hemsida. Läs hans fascinerande livshistoria.

Zarah Leander Biografi, bilder, diskografi m m.

Yngve Stoor Aloha - Sveriges främsta Hawaiimusiker.

Tage Danielsson Utan tvivel är man inte klok.

Jazzgossen – Karl Gerhard-sällskapets hemsida

Ernst Rolf-gården

Max Miller – Benny Hills idol och förebild. En av music hallens främsta publikdomptörer.

George Formby – Sällskap för Flygmalajens beundrare

Mattias Enn – Estradör som framför kupletter av Karl Gerhard och Ernst Rolf, liksom Cole Porter, Irving Berlin m fl.

Monica Zetterlund – Till minne av Monica Zetterlunds sång och skådespelarkonst.

Max Raabe – Nya sånger blir som gamla.

Remembering Tiny Tim – Till minne av sångaren och levnadskonstnären Tiny Tim.

Povel.webb.se

Donna Mobile dokumenterar turnerande kvinnliga musiker från 1945 och framåt.

Ekmansällskapet – Gösta och Hasse Ekman, deras liv och verk.


Mode

Owes Herrmode bjuder på kaffe med dopp för sina kunder. Värt att
uppmuntra, tycker vi!

Zootsuitstore (Siegel´s) Allt för swingpjatten. Autentiska zoot suits och tillbehör från Siegels i San Francisco som förser praktiskt taget alla swingband i USA med kläder.

Dancestore Zoot suits, dansskor, glasögon, bowlingskjortor m m.

Ballyho Vintage Clothing Herr- och damkläder från 30-70-talet.

Daddy O´s Kolla vilka snygga skjortor.

Karmakula Ännu fler snygga skjortor.


It don't mean a thing if it aint got that Swing

Kapten Stofil stöder helhjärtat uppsvinget för swingdans och storbandsjazz. Läs mer om allt detta på den faktaspäckade Archives of Early Lindy Hop. Göteborgare som vill dansa jitterbug vänder sig till föreningen West Coast Jitterbugs. Vi rekommenderar också Swedish Swing Societys hemsida, som har länkar till många fler swingklubbar.

Swingkatten är en ideell förening i Uppsala för swing, Lindy Hop, jitterbug, stepp och andra danser.

Chicago Swing Dance Studio – Danspalats på Hornsgatan i Stockholm.

Terrassorkestern spelar svensk swing- och schlagermusik. Se även under bloggar.


Cocktail Nation

För den som gillar cocktailjazz och easy listening är nättidningen Mr Lucky ett måste. Här finns initierade recensioner av de senaste CD-utgåvorna med Peggy Lee, Doris Day eller Walter Wanderley. Tidningen innehåller också drinkrecept och tips om hur du arrangerar ditt eget cocktailparty. Cocktail Nation är en länksamling till hela cocktailkulturen.

Tiki Room, Stockholms Tikibar på Birkagatan 10, en trappa ner på Mellow. Den som vill ha ett eget luau-party hittar inspiration och utrustning hos Hawaiian Luau Party Supply.


Musik

The Red Hot Jazz Archive innehåller inte bara artiklar om jazzmusiken före 30-talet, utan också musik och gamla jazzfilmer.

Film och 78:or – Om äldre svensk underhållning på film och skiva.

The Ukulele Orchestra of Great Britain – Brittisk ukuleleseptett som tolkar bland andra Bach, Formby, Bowie och Sex Pistols.

Sunkit Sunkit är en samlingsplats för udda musik. De verkar som klubb i Stockholm, som magasin och museum pa webben och ibland också som radioprogram.

Vax Records – Återutgivningar av äldre svensk populärmusik.


Litteratur

I Kapten Stofil 9 medverkade den tjeckiske författaren Josef Skvorecky med novellen "Prags siste swingpjatt". Nyhetsbyrån Stupido kan nu presentera den officiella hemsidan för Josef Skvorecky och Zdena Salivarova, som förutom biografier och bibliografier också innehåller bilder, textutdrag och en introduktion till Skvoreckys författarskap av Stupidoredaktören Martin Kristenson.

The Harry Stephen Keeler Society – Sällskap för den utan konkurrens konstigaste författaren i litteraturhistorien.


Pressgrannar

Tidskrift.nu – Svenska kulturtidskrifter. Här kan ni bl a läsa smakprov ur Kapten Stofil.

The Chap Magazine – Omistlig kvartalstidskrift för den anglofile stofilen. Leve tweedrevolutionen!

Faktum – Göteborgs hemlösas tidning. Joakim Lindengren medverkar med serier i varje nummer.


Bloggar

Cineasten Pidde Andersson, som gillar cocktails, bongobeats och omotiverade nakenscener, bloggar om film och närbesläktade ämnen.

En man med ett skägg – Skäggig mans tankar kring, främst, män och skägg. Därutöver rapporter från en kulturarbetares "arbete" och fritid.

Björn Jakobsson startade redan 2005 en blogg, där man kan lyssna på gamla 78-varvare ur hans digra samling.

Modernisma – En kulturblogg om modernismens epok och rekordårens reliker. Kommer världen någonsin att bli så modern som den varit?

Modärna tider – En blogg om det modärna i det moderna.

Rostsverige – Svenska bruksorter med framtiden bakom sig. Övergivna bostadshus, nedlagda industrier, plankstek och stor stark.

Svenska panoptikon är ett kuriosakabinett om läsning, nöjen och sekelgamla nyheter.

Terrassorkestern – Terrassorkestern tipsar om senaste nytt på swingfrontern. Se även It don't mean a thing if it aint got that swing.

Thatfoxhuntingman – Blogg och poddradio om det förflutna.


Patinerade nyheter

RetroRadar – Nyheter om allt på retrofronten.


Övrigt

The Institute of Official Cheer visar annonser för bortglömda produkter, konstiga serietidningsomslag, hårresande gamla modebilder m m. Här finns också The Art of Art Frahm. Art Frahm var en pinupkonstnär med en besynnerlig och oroväckande förkärlek för tappade trosor och selleristjälkar.

Retrolounge – Fantastisk länksamling till allt som är mossigt.

Sunkhak – Guide till billiga och gemytliga krogar i Stockholm.

Föreningen Beredskapstid försöker återskapa den svenske soldatens liv under andra världskriget, från gevär till kaffesurrogat.Slutligen vill vi slå ett slag för nyhetsbyrån Stupidos andra hemsida. Här finns flera länkar av stofilt intresse.